Tehnologie,  Telefoane și Tablete

Apple iPad, device-ul care a făcut ca tabletele să fie mainstream

Distribuie dacă îți place:

iPad este o marcă de calculator tabletă conceput de Apple. Device-ul rulează sistemul de operare destinat aparatelor mobile și portabile denumit iOS. Primul iPad a fost anunțat pe data de 27 ianuarie 2010 de către Steve Jobs, la San Francisco.

Mai târziu, pe 3 aprilie 2010 a fost lansat în Statele Unite. Interfața cu utilizatorul este construită în jurul ecranului multi-touch al dispozitivului, inclusiv o tastatură virtuală. Toate iPad-urile se pot conecta prin Wi-Fi; unele modele au, de asemenea, conectivitate celulară.

Prima generație a stabilit precedente de design și pentru variantele ulterioare, dintre care unele, cum ar fi plasarea butonului de acasă, au persistat la toate modelele. Dispozitivul are un procesor Apple A4 și un ecran cu ecran tactil de 9,7 inch. În primele 80 de zile, au fost vândute trei milioane de iPad-uri. Până la lanarea noii generații, iPad 2, anunțată pe 2 martie 2011, Apple a vândut peste 15 milioane de unități din prima generație.

Steve Jobs a dorit întotdeauna să producă un calculator la fel de portabil ca o carte. În 1983 acesta spunea: “Strategia este foarte simplă. Ceea ce dorim să facem la Apple este să realizăm un computer foarte puternic care să aibă dimensiunile unei cărți, pe care îl poți lua cu tine oriunde și pe care poți să înveți să îl folosești în 20 de minute… Și vrem să aibă conexiune radio astfel încât să fie fără fir și să fi în contact cu toate bazele de date și cu celelalte calculatoare.”

Apple a lansat după 10 ani de la declarațiile făcute de Jobs, în 1993, prima tabletă, denumită Newton MessagePad 100. Apple a lansat mai multe PDA-uri (Personal Digital Assistant) din gama pe Newton; ultimul, MessagePad 2100, a fost scos din fabricație de către Steve Jobs în 27 februarie 1998.

 

 

Compania a revenit pe segmentul de mobile-computing în 2007, odată cu lansarea iPhon-ului. Existau zvonuri că Apple va lansa o nouă tabletă de mai mulți ani și era numită neoficial iTablet sau iSlate.

Jobs a relatat faptul că cei de la Apple au început să dezvolte acest dispozitiv înainte de a concepe iPhon-ul, dar, au renunțat temporar la punerea în practică deoarece au considerat că un telefon cu o asemenea tehnologie ar fi mai potrivit.

Până în 2004 au dezvoltat un prototip de tabletă mare și rudimentară. Designerul șef de la Apple, Jonathan Ive, a spus că după ce a încercat să creeze tableta, a discutat cu Jobs și au stabilit să implementeze tehnologia pe telefon.

 

În prima zi de când a devenit disponibil au fost achiziționate 300.000 de unități. În prima săptămână de la introducerea sa pe piața americană vânzările au fost de aproximativ 600.000 de bucăți, fiind însă sub estimările analiștilor.

La o lună de la lansare, pe 3 mai 2010, Apple a vândut un milion de dispozitive, iar după 80 de zile de la lansare, fuseseră cumpărate trei milioane de iPad-uri. Spre sfârșitul anului 2010 iPad reprezenta 75% din piața globală de tablete-PC.

 

Tableta era produsă în Taiwan de către Foxconn. Display-ul multi-touch avea diagonala de 9,7 inch (24,638 cm) și o rezoluție de 1024 x 768 pixeli, raportul ecranului fiind de 4:3, iar densitatea este de 132 PPI. Ecranul IPS LCD lucios este cu iluminare din spate LED.

Imaginea se putea întoarce automat în orice direcție, fără a avea o orientare standard, singurul reper fiind butonul de reîntoarce la pagina principală (home button) De asemenea, ecranul era rezistent la zgârieturi și amprente. Tableta nu avea cameră de pozat sau filmat.

Tableta era alimentată de un CPU Apple A4 (produs cel mai probabil de Samsung) de 1 GHz (care asigură iPad-ului o viteză mare la rezolvarea tuturor sarcinilor interne precum și la rularea aplicațiilor) care folosea tehnologia ARM Cortex-A8.

Memoria era de doar 256 MB. Venea cu trei capacități de stocare, cu 16, 32 sau 64 de GB. Bateria produsă de compania japoneză Toshiba era de 25 de watt/oră avea o capacitate de  6613 mA/hși putea reda între 9 și 10 ore de folosire asiduă. Bateria putea fi încărcată de 1000 de ori.

 

Inițial sistemul de operare al tabletei era iOS 3.2. Un update important a fost lansat în noiembrie 2010 sub forma lui iOS 4.2.1. Apple a portat pe iPad suita de pe Macintosh iWork, dar le-a refăcut să funcționeze optim dispozitiv. Ultimul sistem de operare care este suportat de prima generație de iPad este iOS 5.1.1. Tableta se conecta la internet folosind Wi-Fi și/sau 3G.

Suportă standardul video H.264, adaptat fișierelor video de înaltă rezoluție.

 

 

Prețul de pornire al tabletei era de 500 de dolari și ajungea până la 830 de dolari pentru varianta Wi-Fi și 3G de 64 de GB.

Tableta dispunea de o serie de accesorii, precum o tastatură, un dock de încărcare, o husă un încărcător și un importator de poze.

 

 

Dispozitivul a primit atât laude, cât și critici de la specialiștii de tehnologie. iPpad-ul a fost selectat de revista Time ca fiind una dintre cele 50 cele mai bune invenții ale anului 2010, în timp ce Popular Science l-a desemnat a fi gadget-ul de top din lumea tehnologiei.

Recenzii favorabile i-a dat și Walt Mossberg, un jurnalist apreciat, specializat în tehnologie. A fost însă și criticat, în special pentru lipsa suportului pentru Adobe Flash, lipsa camerei de pozat, lipsa conexiunilor USB ori FireWire, sau că seamănă mai mult cu un aparat casnic, pentru divertisment, decât cu un PC adevărat care să fie flexibil la utilizare.

La 90 de zile de la lansare, iPad-ul a reușit să pătrundă în 50% din companiile Fortune 100.

Un sondaj arată că utilizarea iPad-ului la locul de muncă crește productivitatea angajaților, reduce numărul de documente și crește veniturile. iPad-ul a fost, de asemenea, numit un instrument revoluționar care ajută copiii cu autism să învețe cum să comunice și să socializeze mai ușor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *