Foto & Video,  Tehnologie

Motivele pentru care Nikon D850 este cel mai bun aparat foto al momentului

Distribuie dacă îți place:

Nikon a împlinit pe data de 25 iulie 2017 o sută de ani de la înființare. Timp de 100 de ani compania a furnizat lumii produse unice şi cunoştinţe care au lărgit graniţele tehnologiilor optice şi de precizie. Nikon a avut un rol esenţial în transformarea lumii imaginilor.

Pe site-ul său, pe 25 iulie 2017, au fost publicate doar două știri. În prima se vorbea despre celebrarea a celor o sută de ani de la înființarea sa. Președintele Nikon, Kazuo Ushida, a transmis un mesaj de mulțumire celor care au susținut firma niponă timp de 100 de ani și a trasat direcția și viziunea pe care compania o va urma în următorii 100 de ani.

A doua știre corporate, publicată în ziua centenarului, anunța dezvoltarea unui nou aparat foto, denumit D850. Japonezii au precizat că aparatul a fost conceput în urma feedback-ului primit de la fotografi. Prin anunțarea lui D850 fix în ziua în care compania sărbătorea centenarul, japonezii afirmau că acesta încorpora toată experiența și tehnologia pe care compania le-a adunat într-un secol de la înființare. De asemenea, Nikon D850 reprezintă un nou aparat care dă tonul pentru următoarea perioadă din istoria firmei. Nikon D850 este un produs simbolic, la fel de simbolic precum aparatele foto Df și edițiile speciale dedicate acestui eveniment, D5 și D500.

D850 este al 51-lea aparat fotografic D-SLR anunțat de Nikon de la intrarea pe piața fotografiilor digitale în 1999 și al 16-lea în format full-frame (FX). Face parte din gama high-end, pentru fotografii entuziaști, chiar și pentru profesioniști. Este cu o clasă mai jos decât aparatul amiral al companiei, D5. Spre deosebire de aparatele superioare, pentru uzul profesional, D850 nu dispune de robustețea corpului și nu rezistă la o folosire exhaustivă și diverselor intemperii. Din punct de vedere tehnic aparatele din clasa high-end sunt asemănătoare cu cele profesionale. Pe site-ul oficial al Nikon, aparatul este poziționat, ca importanță, al patrulea după vârful de gamă D5, fostul vârf de gamă D4S, care nu se mai produce și ”clasicul” Df, lansat în noiembrie 2013,deci cu o tehnologie învechită.

Nikon D850 a fost anunțat pe 25 iulie 2017, lansat pe 24 august 2017 – la 10 ani și o zi de la primul aparat în format FX de la Nikon, D3 – și pus spre vânzare pe 8 septembrie 2017. Aparatul este dedicat fotografilor care activează în domenii precum modă, peisaje de natură, nuntă, fotografie de produs sau sport. Aparatul a fost marketat ca fiind combinația supremă între viteză și rezoluție.

Senzorul aparatului este de construcție nouă, fiind primul senzor CMOS produs de Nikon în format FX iluminat din spate. Noua arhitectură cu lentile pe senzor, cu structură fără spaţii, precum şi un strat de acoperire antireflex, fără filtru low-pass permite înregistrarea unor imagini foarte detaliate și un interval dinamic foarte extins. Senzorul, care are un total de 46,89 milioane de pixeli, utilizează 45,7 megapixeli (MP) de rezoluţie efectivă pentru a furniza fişiere cu detalii bogate, de 45,4 MP. Mai exact, o imagine este compusă din 8256 x 5504 pixeli, ceea ce face ca numărul total de pixeli să fie 45.441.024, adică 45,441024 MP. Senzorul are o suprafață de 35,9 x 23,9 milimetri, adică 858,01 mm2. Un pixel are suprafața de 0,00434 milimetri, adică, 4,34 microni.

Specialiștii în testarea calității imaginii, francezii de la DxOMark, au evaluat senzorul aparatului și i-au acordat cel mai mare punctaj primit de un aparat fotografic digital în format full frame, și anume 100 de puncte. În urma analizei efectuate de DxOMark, aceasta arată că „introducerea primului senzor BSI (back-side illuminated) într-un DSLR în format FX de la Nikon, cu o rezoluţie foarte mare, de 45,7 MP, situează calitatea imaginii aparatului foto Nikon D850 pe acelaşi nivel şi, de multe ori, chiar peste nivelul aparatelor foto de format mediu” şi „situează aparatul foto Nikon D850 într-o categorie fără egal în privinţa calităţii imaginii”. Punctajul general acordat de DxOMark pentru senzori este rezultatul testării a trei componente, şi anume, adâncimea de culoare, pentru fotografierea portretelor, intervalul dinamic, pentru fotografierea peisajelor şi sensibilitatea ISO în lumină scăzută, pentru fotografierea sporturilor, a naturii sălbatice şi a altor scene de acţiune.
Fotografiile realizate cu Nikon D850 pot fi printate pe o hârtie de format A2 – 4960 x 7016 pixeli la 300 pixeli per inch; 420 x 594 mm; 16,535 x 23,388 inch.

Aparatul poate înregistra fișiere în format RAW (NEF) de 14 biți (adică stochează 16.384 – 214 – valori tonale pentru fiecare culoare per pixel), necompresate, compresate fără pierderi sau compresate; de 12 biți, cu aceleași variante de compresie, TIFF și JPEG, tot cu 3 variante de compresie.

Sensibilitatea ISO a aparatului variază între ISO 64 (la fel ca la Nikon D810), până la ISO 25600 și poate fi extinsă, în jos până la ISO 32, iar în sus până la ISO 102400, sensibilitatea standard maximă a lui D500. Întregul interval de sensibilităţi ISO este disponibil, de asemenea, pentru înregistrări video 4K. Procesorul de imagine este ultima reiterație de la Nikon, EXPEED 5, la fel ca și la D5 sau D500.

Procesorul de imagine expeed 5

Datorită vitezei procesorului de imagine, a noului obturator reproiectat și a mecanismului oglinzii, aparatul poate înregistra 7 poze pe secundă, iar dacă este folosit împreună cu gripul opțional MB-D18, cadența crește la 9 cadre pe secundă. D850 are un obturator electronic ceea ce face ca vibrațiile mecanice ale obturatorului și ale oglinzii sunt eliminate, astfel reducându-se la minimum blur-ul de mișcare și realizându-se imagini mai clare. La rezoluții ridicate, cum este cea a lui D850 acest lucru este foarte important, orice mișcare putând crea iregularități pe suprafața senzorului și deci o fotografie neclară. În plus, este primul DSLR care oferă un mod focus-stacking, pentru imagini excepţional de clare, cu o profunzime de câmp vastă. Obturatorul poate declanșa la o viteză de maxim 1/8000 dintr-o secundă și rezistă la 300.000 de declanșări. Sincronizare cu blițul se realizează la 1/250 dintr-o secundă.

Aparatul are 153 de puncte de focalizare, 99 de tip cruce, la fel ca și vârful de gamă, D5, dintre care 15 sau 55 sunt selectabile. Sistemul de focalizare Multi-Cam 20K funcţionează cu o precizie până la -3 EV pentru toate punctele de focalizare, iar în punctul central, la -4 EV, adică aparatul poate focaliza în condiţii de iluminare scăzută, aproape de întuneric. Senzorul RGB de măsurare de 180.000 pixeli şi sistemul de recunoaştere a scenei avansat asigură o recunoaştere facială sigură şi tonuri ale pielii de precise. Aparatul are un procesor dedicat sistemului de focalizare, pentru o precizie mai mare de focalizare. Aparatul dispune de opțiunea de focus peaking și focus stcking.

Vizorul are o acoperire de 100% și o magnificare de 0,75x, cea mai mare disponibilă la aparatele foto în format FX, fiind foarte luminos, contribuind la o mai bună vizualizare a detaliilor.

Monitorul LCD de 8 cm (3,2 inci), oferă declanşarea şi focalizarea automată la atingere în timpul fotografierii, se poate înclina și este compus din 2.359.000 puncte. Ecranul este tactil, ca la telefoanele inteligente, are contrast ridicat și asigură confirmarea precisă a detaliilor prin gesturi deja cunoscute. Afişarea zonelor luminoase cu model de zebră de pe monitorul aparatului foto dezvăluie locurile exacte unde apar zone luminoase complet albe (supraexpuse). Luminozitate și culoarea monitorului pot fi reglate manual.

Aparatul foto poate înregistra videouri în format 4K/UHD (3840 x 2160 pixeli) și în format HD până la cadența de 120p. D850 oferă o ieşire HDMI curată de 4:2:2 pe 8 biţi. Are microfon stereo încorporat.

Portul USB 3.0 al aparatului foto permite transferul de mare viteză al unor volume mari de date.

Aparatul poate înregistra 1840 de fotografii cu o singură încărcare a acumulatorului. Dacă se folosește gripul opțional, numărul pozelor crește la 5140.

Atât corpul aparatului cât și gripul dispun de o etanșare extinsă împotriva intemperiilor. D850 are butoane iluminate și un corp de aliaj de magneziu etanșat împotriva prafului și umezelii.

Nikon D850 introduce un nou mod D-Lighting. Pe lângă modurile consacrate, Extra ridicat, Ridicat, Normal, Redus sau Dezactivat, aparatul are disponibil și varianta Automat. Balansul de alb automat are trei variante, pentru o selecție mai precisă a nuanței imaginii. De asemenea, balansul de alb se poate seta manual, temperatura de culoare variind de la 2.500 grade Kelvin la 10.000 Kelvin.

Aparatul nu dispune de bliț încorporat, dar este compatibil cu sistemul avansat de iluminare de la Nikon, inclusiv cu modul fără fir controlat prin radio al blițului SB-5000.

Aparatul are meniu în limba română.

Nikon D850 a câștigat premiile camera profesionistă a anului 2017 din partea DP Review, TIPA World Awards 2018 și cel mai bun aparat fotografic al anului 2017 din partea Imaging Resource.

NikonD850 și gripul opțional

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *