Calculatoare,  Tehnologie

De ce iMac G5 a fost adevăratul standard de aur al PC-urilor

Distribuie dacă îți place:

Asta a declarat Walt Mossberg, columnist specializat pe tehnologie, la publicația Wall Street Journal, atunci când a făcut o recenzie a noului (pe atunci) computer. Acesta a concluzionat că nici un calculator concurent nu poate egala combinația lui iMac G5 de putere a procesorului, eleganță în design, simplitate și intuitivitate în folosire, stabilitatea și securitate sistemului de operare și eficiența și utilitatea programelor software încorporate. În plus, a adăugat el, prețul nu este unul mare, raportat la ceea ce oferă.

iMac G5 este un calculator desktop de tipul all-in-one. A fost anunțat în data de 31 August 2004 ca un înlocuitor al… ai ghicit, iMac G4. De-a lungul existenței sale, a avut parte de trei versiunii. Ultima versiune, și cea mai puternică, a fost lansată în data de 12 octombrie 2005. Aceasta semăna aproape în totalitate cu celelalte două versiuni pe care le înlocuia.

 

Calculatorul a fost conceput ca un centru media digital, în care muzica, fotografiile și filmele, și programele creative se completau unele pe altele, constituind un tot ce putea produce bucurie utilizatorului. Pe lângă computer, tastatură, mouse, și o telecomandă cu care puteau viziona fotografiile și filmele cu ajutorul unui program denumit Front Row, utilizatorul putea achiziționa și un iPod pentru muzică. Designul iMac-ului era complet nou. Placa de bază era situată în spatele unui ecran plat. De asemenea toate componentele calculatorului erau situate în spatele ecranului. Calculatorul stătea pe un picior de aluminiu, care era încorporat în carcasa subțire de policarbonat alb. La prima vedere, calculatorul ar fi putut fi confundat cu un monitor. Poate că azi, acest design poate părea învechit, sau grosolan, dar e bine de știut că iMac G5 a fost cel care a dat tonul

de design al viitoarelor iMac-uri, până la iMac Pro din 2017. De asemenea, ultimul model de iMac G5 avea încorporat și o cameră video deasupra displayului, de 0,3 mega pixeli. Apropo de display, calculatorul venea în două dimensiuni, cu ecran de 17 sau de 20 de inch. Ecranul de 20 de inch avea luminozitatea de 280 cd/m, un contrast de 800:1 și un raport al imaginii de 16:10.

Pentru grafică și programe de editare, calculatorul folosea placa grafică ATI Radeon X600 XT, cu 128 de MB de RAM.
Calculatorul avea integrat pe partea frontală un microfon, iar în spate difuzoare stereo și un amplificator intern de 12 wați. Frontal, în spatele logoului Apple, se găsește receptorul de infraroșu, pentru telecomanda Apple. “Inima” calculatorului era un procesor conceput de IBM, în colaborare strânsă cu Apple, denumit generic PowerPc G5, cu Velocity Engine. Tehnic, era intitulat PowerPC 970FX și reprezenta vârful de gamă al procesoarelor în anul 2005. Avea o arhitectură pe 64 de biți. Putea ajunge la o viteză de 2,7 GHz, dar modelul folosit pe iMac era tactat la maximum 2,1 GHz, pe varianta de 20 de inch. În varianta mai mică, de 17 inch, procesorul ajungea la o viteză
de 1,9 GHz.

Varianta de 17 inch avea un ecran cu o rezoluție de1440 X 900 pixeli, în timp ce fratele său mai mare avea un display cu rezoluția de 1680 X 1050 pixeli. iMac G5 a fost primul computer Apple care a utilizat busul de expansiune PCI Express și memoria DDR2 SDRAM. Fiecare dintre cele două modele veneau cu 512 MB de RAM DDR2 instalați pe placa de bază, dar memoria putea fi extinsă de utilizator până la 2,5 GB. Memoria putea fi introdusă după ce deschideai o ușiță de la baza calculatorului. Capacitatea de stocare era de 160, respectiv 250 de GB, la 7200 de rotații pe minut, care putea fi extinsă până la 500 de GB pentru iMac-ul de 20 de inch.

Pentru conectivitate, iMac-ul dispunea de două porturi FireWire de 400, trei USB-uri 2.0, două USB-uri 1.1, care se găseau la tastatură. În partea laterală din dreapta era ascuns un DVD cu ajutorul căruia puteai scrie DVD-uri și CD-uri.
Calculatorul era livrat cu sistemul de operare Mac OS X Tiger, dar putea fi updatat la următoarea variantă, Mac OS X Leopard. Din cauza procesorului, acesta era ultimul sistem de operare la care putea fi updatat calculatorul. Apple a inclus în prețul calculatorului și programe utile de creare de conținut,

precum iLife – o suită de aplicații multimedia cu ajutorul cărora puteai edita poze, crea muzică, edita filme și scrie DVD-uri -, AppleWorks și iWork – suite asemănătoare Microsoft Office. Și toate astea la un prețul de pornire de 1299, respectiv 1699 de dolari.

Modelul iMac G5 a fost înlocuit de iMac Intel pe 10 ianuarie 2006.

 

De ce ar mai fi relevant un astfel de computer în 2018? Pentru că, în mod surprinzător, calculatorul funcționează relativ decent și acum. Poate îndeplini funcții de bază, precum navigatul pe internet, inclusiv vizionare pe YouTube, sau editare de text sau trimitere de mailuri. În plus, cu ajutorul camerei încorporate poți iniția convorbiri video. În plus, fiind unul dintre ultimele calculatoare produse de Apple înainte să treacă la procesoare Intel, cred că ar putea fi un produs de colecție.

Are toate atuurile pentru a deveni un produs de colecție, mai ales dacă se prezintă într-o condiție bună, atât din punct de vedere estetic, cât și tehnic. În plus, îl poți găsi pe site-urile de produse SH, de genul lui olx, sau okazii, la un preț destul de scăzut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *