Foto & Video,  Tehnologie

De ce calitatea pozelor realizate cu Nikon D3X este de referință și la 10 ani de la lansare

Distribuie dacă îți place:

Timp de opt ani Nikon a fabricat aparate digitale de fotografiat foarte bune. De la bătrânul D1 până la D2Xs toate au fost apreciate de către consumatori. Dar toate sufereau de o mică ”problemă”. Erau în format crop, sau după terminologia celor de la Nikon, în format DX. Adică APS-C. Cu alte cuvinte, senzorul care capta lumina nu era de dimensiuni standard, adică 24 x 36 mm, ci mai mic. Cam 24 x 16 mm. De fapt era chiar puțin mai mic.

Acest fapt făcea calitatea imaginilor mai puțin calitative față de un aparat de format full frame, precum Canon. Canon a scos pentru prima dată un aparat digital în format standard în 2002. Și apoi altul în 2004. Ambele erau vârfuri de gamă. În plus, cei de la Canon aveau un senzor în format APS-H, adică puțin mai mare ca suprafață decât varianta APS-C, dar nu atât de mare cât un full frame.

Un alt dezavantaj al senzorului de dimensiuni reduse era îngustimea unghiului de vizualizare, mai restrâns decât la aparatele full frame.

Nikon era în dezavantaj. Dar toate acestea aveau să se schimbe, o dată cu lansarea primului aparat foto digital în format standard al Nikon. Anunțat pe 23 august 2007 și lansat în noiembrie același an – la fel ca cel mai nou flagship de la Canon, care avea o rezoluție de 21,1 megapixeli – Nikon D3 a primit recenzii extrem de pozitive pentru calitatea imaginii, a vitezei de folosire și a pozelor la sensibilitate ridicată din partea unor fotografi profesioniști din întreaga lume. Dar aparatul avea o rezoluție de doar 12 megapixeli, ceea ce făcea din rivalul de la Canon aparatul fotografic cu cea mai ridicată rezoluție din acel moment din piață. Era o diferență de 9 megapixeli între cele două aparate.

Nikon a întors roata în favoarea sa un an mai târziu, când pe 1 decembrie 2008 a lansat un nou model full frame – sau FX, după terminologia celor de la Nikon – care avea să înlocuiască modelul D3. Nikon D3X era cel de-al treilea aparat foto manufacturat de către compania niponă, după D3 și modelul D700, un model lansat în iunie 2008, de 12,1 MP. Cu un senzor de 24,5 MP, îl depășea în materie de rezoluție pe rivalul Canon 1Ds Mark III, devenind aparatul foto cu cea mai mare rezoluție din lume. Saltul calitativ a fost imens. Atât pentru lumea fotografică, cât și pentru compania Nikon. Nikon D3X rămâne aparatul de top al companiei japoneze cu cea mai mare rezoluție, chiar și acum în 2019. Succesorul lui D3X, D3s, a revenit la rezoluția de 12 megapixeli. Actualul flag-ship, D5, are ”doar„ 20,8 MP.

Senzorul aparatului Nikon D3X

Senzorul are dimensiunile de 35,9 x 24 mm și o suprafață de 861,6 mm2. Numărul total de pixeli este de 25,72 milioane, iar imaginea rezultată are 24,385536 MP (6048 x 4032 pixeli). Dimensiunea unui pixel este de 5,95 µm. Nikon susține că noul senzor de imagine este optimizat pentru a asigura un raport semnal/zgomot ridicat și un interval dinamic ridicat, prin captarea unei cantități de lumină mai mare pentru fiecare pixel, reducând mai eficient ariile luminoase și umbrele, asigurând un zgomot minim al imaginii și o gama tonală a culorilor foarte extinsă. De asemenea, senzorul are o recepție pe 12 canale, sistem de micro lentile fără spații și atenuare a zgomotului încorporată. Senzorul este acoperit cu un filtru anti-aliasing special care permite imagini de un sharpness ridicat.

Aparatul folosește un procesor EXPEED special adaptat rezoluției ridicate a aparatului. Motorul de procesare a imaginii oferă o conversie A/D de 14 biți – poate reproduce 16.384 de nuanțe de culori şi procesare a imaginii de 16 biți pentru o gradație dezvoltată a tonurilor. De asemenea, permite fotografierea în rafală cu viteza de 5 cadre pe secundă. Procesorul reglează automat aberațiile cromatice, vignetarea și distorsiunea imaginii.

Procesorul de imagine

D3X este prevăzut cu un interval cuprinzător ISO, de la ISO 100-1600, ce poate fi extins până la ISO 50 şi ISO 6400. Sensibilitatea poate fi reglată în pași de 1/3, ½ sau cu o valoare de expunere.

Sistemul avansat de recunoaștere a scenei oferă expuneri mai bune și este susținut de sistemul AF cu 51 de puncte de focalizare, MultiCAM3500FX, care permite o precizie ridicată într-un singur punct cu o urmărire dinamică a subiecților în mișcare în condiții de iluminare scăzută. Sistemul este dotat și cu 15 puncte în cruce pentru o focalizare mai bună.

Funcţia LiveView a aparatului foto pune la dispoziție o opțiune de flux de lucru lin pentru fotografierea în studio sau în alte situații în care utilizarea vizorului nu este practică. Sunt acceptate două moduri: manual sau trepied. În modul trepied imaginea poate fi mărită de 27 de ori pentru o acuratețe deosebită a focalizării. Cu ajutorul software-ului Camera Control Pro 2 poți controla focalizarea și alte setări cu ajutorul unui computer.

Aparatul foto oferă de asemenea un răspuns rapid, cu o pornire în doar 12 milisecunde şi un decalaj de 40ms al declanșatorului. Declanșatorul produs dintr-un compus de Kevlar/ fibră de carbon a fost conceput în vederea solicitării profesionale intensive şi a fost testat la 300.000 cicluri. Viteza maximă cu care se poate declanșa este de 1/8000 de secunde. Timpul de sincronizare cu blițul este de 1/250 dintr-o secundă.

Aparatul foto realizează fişiere NEF (format RAW) de 50 MB de 14 biţi.
D3X recunoaște subiecții și scenele de fotografiere folosind un senzor RGB de 1.005 de pixeli care controlează precis expunerea prin detectarea nu numai a strălucirii, ci și a culorilor subiectului. Senzorul folosește datele pentru a stabili corect focalizarea automată, expunerea și balansul de alb.

Vizorul luminos, cu pentaprismă, acoperă 100% din cadru şi este prevăzut cu afişaje iluminate și o magnificare a imaginii de 0,7x, în timp ce monitorul TFT VGA de 3 inci cu 920.000 puncte și un unghi de vizualizare de 170 de grade, de înaltă definiţie, permite o calitate ridicată la redare, pentru evaluarea imediată a imaginii. Corpul din magneziu a lui D3X este sigilat pentru a nu permite pătrunderea prafului şi a umezelii.

Aparatul are două fante pentru carduri CF. A doua fantă poate fi configurată pentru mărirea capacității de stocare, pentru copii de siguranţă sau pentru stocarea separată a imaginilor NEF (RAW) şi JPEG.

De menționat faptul că aparatul nu are un bliț încorporat, dar prin intermediul dispozitivelor Speedlight acceptă iluminarea avansată fără fir și sistemul creativ de iluminare de la Nikon.

Cu ajutorul bateriei Li-Ion pot fi realizate cu o singură încărcare aproximativ 4.400 de poze.

Aparatul avea o greutate de 1.220 de grame și era produs în Japonia.

Aparatul a primit din partea specialiștilor recenzii extrem de benefice, singurele dezavantaje fiind calitatea pozelor la valori ISO ridicate, viteza redusă a cadrelor pe secundă, ceea ce nu îl făcea pretabil pentru fotografiile sport și prețul imens – 8.000 de dolari. A fost unanim acceptat faptul că Nikon D3X producea cele mai detaliate și calitative imagini dintre toate aparatele foto digitale construite până în acel moment, Nikon D3X fiind un concurent de luat în serios al aparatelor în format mediu (cu senzor mai mare de 24 x 36 mm). În mai 2009 D3X a câștigat premiul TIPA European Photo & Imaging Award la categoria ”cel mai bun aparat D-SLR profesional”.

Mai jos este un link cu fotografii realizate cu acest aparat:
http://static.nikonusa.com/D3X_gallery/index.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *