Calculatoare,  Tehnologie

Este iMac Pro un moft scump sau un calculator de top?

Distribuie dacă îți place:

Apple are pentru clienții de top, profesioniști, linia Mac Pro, iar pentru noi, ceilalți, linia consumer, iMac. Ultima variantă de Mac Pro a fost lansată în decembrie 2013, în timp ce ultimul model de iMac a fost updatat în iunie 2017.

Până acum, totul ordonat, delimitat și dedicat nevoilor fiecăruia. Dacă ai nevoie de putere, performanță, elasticitate și de viteză, atunci Mac Pro poate fi un calculator care îți îndeplinește aceste nevoi.

Dacă vrei un calculator bun, arătos, cu un ecran excepțional, dar care să nu coste cât o mașină, și nu trebuie să faci lucruri extrem de complexe care necesită destul de multe resurse, atunci iMac-ul este fix ceea ce cauți.

 

În acest context, Apple a făcut un lucru bulversant și îndrăzneț: a lansat un nou calculator ce îmbină cele două categorii enumerate mai sus. Lansat pe 14 decembrie 2017, iMac Pro, este destinat profesioniștilor care ”iubesc iMacul”, după cum declară cei de la Apple, dar care au nevoie de un workstation potent. Apple susține că este cel mai puternic Mac care a fost scos pe banda de asamblare.

Calculatorul vine în orice culoare îți dorești, atâta timp cât este gri spațial, alături de un mouse, tastatură și trackpad asortate. Marginea carcasei de aluminiu are grosimea de 5 mm.

 

 

Noul calculator beneficiază de o nouă generație de procesoare, un ecran Retina de rezoluție 5K, placă grafică dedicată cerințelor editorilor video și fotografilor sau animatorilor 3D și este primul all-in-one care este construit special să poată emite pretenții și performanțe de workstation.

 

Din cauză că este un all-in-one, ceea ce vezi prima dată la calculator este desigur ecranul de sticlă cu retroiluminare led. Cu o diagonală de 27 de inch și o rezoluție de 5120 cu 2880, adică 14,74 milioane pixeli, ecranul are o luminozitate de 500 de niți, sau cd/m2 și suportă 1,07 miliarde culori pe 10 biți, împreună cu gama cromatică P3.

Un miliard de culori pe ecranul tău înseamnă că fiecare poză apare exact așa cum a fost făcută, cu gradienți perfecți și uniformi și o reducere semnificativă a efectului de banding.

 

Acum să trecem la ce se vede mai puțin: procesoarele. În mode standard, calculatorul este echipat cu un procesor Intel Xeon W cu 8 core-uri și o viteză de 3,2 GHz, ce poate fi tactat, cu ajutorul Turbo Boost la 4,2 GHz și un cache de 19. Calculatorul poate fi configurat cu procesoare cu 10, 14 sau 18 nuclee.

Cea mai scumpă… pardon, cea mai puternică configurație constă într-un procesor cu 18 nuclee, cu viteza de 2,3 GHz, ce poate atinge 4,3 GHz și un cache de 42,75 MB. iMac Pro are puterea și flexibilitatea de a echilibra procesarea multicore cu performanța single-thread. Ceea ce înseamnă că poți să editezi imagini și videoclipuri sau să execuți diverse activități științifice la o viteză foarte mare.

 

 

Cipul de 64 de biți T2 produs de Apple, special pentru iMac Pro lucrează împreună cu camera HD FaceTime pentru a permite un tone mapping îmbunătățit, controlul expunerii mai bun și reglarea automată a expunerii și balansului de alb în funcție de detectarea facială.

De asemenea, cu cipul T2, iMac Pro este și mai sigur, datorită coprocesorului Secure Enclave care oferă baza pentru noi capabilități de stocare criptată și pornire securizată.

 

iMac Pro vine cu un procesor grafic Radeon Pro Vega 56 cu o memorie de 8 GB cu lățime de bandă înaltă, 3584 procesoare stream și 9 teraflorpi single prcision.

Placa grafică poate fi updatată la Radeon Vega 64 cu 16 GB de memorie și 11 teraflopi single precision. Cu asemenea configurare, calculatorul oferă o rată a cadrelor mai mare pentru VR, randare 3D în timp real, și capacitatea de a afișa mai multe efecte speciale realiste și jocuri care rulează la configurări maxime.

 

Computerul Apple vine cu 32 GB de memorie de 2666 MHz DDR 4, dar datorită celor patru sloturi de memorie, aceasta poate fi ridicată până la 128 de GB.

Pentru stocare, iMac Pro vine din fabrică cu o stocare flash SSD de 1 TB, adică 1024 de GB. Pentru o sumă ”modică”, calculatorul poate acomoda un SSD de 4 TB, ceea ce mi se pare mai mult decât suficient.

 

Calculatorul are integrată o cameră de doi mega pixeli video FaceTime HD cu o rezoluție de 1080p. iMac Pro acceptă două ecrane externe 5120×2880 (5K) la 60 Hz, și alte două variante la rezoluțiile de 4K, fiind compatibil cu modurile desktop extins și oglindire video. De asemenea, calculatorul dispune de boxe stereo ce oferă răspuns de frecvență largă și bas profund de patru microfoane și o mufă de 3,5 mm pentru căști.

Pentru expansiune, iMac Pro are un slot pentru carduri SDXC și patru porturi USB 3.

Sistemul de răcire are două ventilatoare destul de măricele, un disipator termic uriaș și o zonă de ventilație suplimentară. De aceea, iMac Pro este capabil să proceseze 500 de wați.

iMac Pro vine cu ultimul sistem de operare lansat de către Apple, macOS Mojave, ce include programe precum Poze, iMovie, GarageBand, suita iWork sau iTunes.

Prețul de pornire este de 5.000 de dolari pentru versiunea de bază și poate depăși 13.348 de dolari la o configurație completă.

 

 

Deci, cui îi este dedicat acest calculator?

Cu un preț de pornire cu 1000 sau chiar 2000 de dolari mai mare decât Mac Pro și cu mai bine de 2800 de dolari față de iMac, iMac Pro se dorește a fi în același timp o sinergie între cele două variante, cât și un calculator distinct și îmbunătățit a calculatoarelor menționate.

Este o încercare de a atrage clienții de Mac Pro care doresc un supercalculator compact, unitar și cu un ecran integrat.

La configurația maximă, iMac Pro este cu 900 de dolari mai scump decât cele mai performante variante combinate ale iMac și Mac Pro, dar oferă o performanță și putere ce depășește cu ușurință valoarea adăugată a celor două computere.
Apple a declarat că dorește ca iMac Pro să reprezinte o punte de legătură între vechiul Mac Pro și o nouă variantă pe care compania o va lansa în 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *