Foto & Video,  Tehnologie

Cui se adresează vârful de gamă de la Nikon – D5?

Distribuie dacă îți place:

Pe 23 august 2007 Nikon a lansat concomitent două aparate care au fost apreciate extrem de mult de comunitatea fotografică. Strategia aplicată de compania japoneză, de a lansa două aparate foto complementare, full frame-ul D3 și cropul D300, a dus la o creștere a vânzărilor. Tactica a fost simplă și eficientă: modelul de top, D3, era un aparat foto profesionist, cu funcții complexe și diverse, și avea un corp rezistent la praf și umezeală și lovituri. Era destinat utilizării intensive. Fratele său mai mic, D300, avea senzorul în format crop, dar avea aceleași funcții avansate și același corp rezistent ca al modelului superior, D3. Practic D300 era un mini D3. Această strategie a adus multe beneficii companiei Nikon.
După lansare următorului flagship, D4 și ulterior D4s, fotografii au tot așteptat – fără folos, după cum timpul a dovedit – ca Nikon să scoată și o variantă mini a celui mai performant aparat foto din gamă. Fotografii și-ar fi dorit un D400. Acesta nu a apărut niciodată.
Sesizând posibil greșeala de marketing comisă, compania niponă a avut inspirația să lanseze pe data de 6 ianuarie 2016 un nou combo de aparate de fotografiat și anume, vârful de gamă D5 și companionul său D500. Nikon a aplicat aceeași strategie ca și în cazul duo-ului D3-D300. Și se pare că a avut succes.

Noul model D5 a înlocuit modelul D4s, devenind aparatul de top al Nikon. Gama D cu o singură cifră este dedicată fotografilor profesioniști, și în special acelora care au nevoie de un corp care să reziste la intemperii, să fotografieze multe cadre pe secundă și să dispună de o calitate optimă a fotografiilor la valori ridicate a sensibilității ISO. Aparatul este dedicat în special foto jurnaliștilor și jurnaliștilor sportivi. Iar în principiu, această cameră de fotografiat este folosită de foarte mulți fotografi profesioniști pentru că Nikon a înglobat toată tehnologia de ultimă oră de care dispune în acest model, inclusiv noi capabilități de focalizare și de măsurare a expunerii.

D5 oferă o serie de îmbunătățiri față de predecesorul său, incluzând un nou senzor de imagine, un procesor de imagine nou, o ergonomie îmbunătățită și o gamă ISO extinsă.

Dacă corpul aparatului nu pare să difere prea mult de fostele flagshipuri, D4 și D3, interiorul, în schimb, diferă substanțial, în bine desigur.

Senzorul de imagine CMOS, în format FX, (denumirea de full frame de la Nikon) este de generație nouă, de origine internă, adică conceput chiar de către Nikon. Senzorul are dimensiunile de 35,9 x 23,9 mm și o rezoluție efectivă de 20,8 megapixeli (MP). În total, senzorul are 21,33 milioane de pixeli și o suprafață de 858,01 mm2, cel mai mic senzor full frame produs de Nikon. Imaginea are 5568 x 3712 pixeli, adică 20.668.416 pixeli, deci 20,668416 MP, mai puțin de cei 20,8 MP declarați de companie. Un pixel are dimensiunea de aproximativ 6,4 microni. Teoretic, cu cât dimensiunea pixelilor este mai mare, captează mai mulți fotoni, adică mai multă informație și deci pozele au o calitate a imaginii mai ridicată și mai bună. Senzorul a fost conceput în așa fel ca la valori ISO ridicate să producă poze foarte, foarte calitative. Singurul minus al noului senzor, care per total este mai performant decât cel de pe modelul D4s, este că la valoare de bază a sensibilității, la ISO 100, are un interval dinamic al imaginii mai scăzut decât D4s. Asta înseamnă că acest aparat nu este destinat fotografilor care fac portrete sau peisaje și au nevoie de o paletă foarte extinsă de tonuri de culori și umbre, deoarece gama dinamică la ISO de bază este foarte scăzută pentru asemenea cerințe. Nu este pretabil pentru fotografiile care se vor printa în format foarte mare, aparatul având doar 20,8 MP. Intervalul dinamic al senzorului, la valori ISO ridicate și în cazul scenelor slab luminate, este considerat a fi excepțional, poate cel mai bun dintre toate aparatele digitale de pe piață.

Aparatul poate scoate imagini în format RAW (NEF) de 12 sau 14 biți, necompresate, compresate fără pierderi sau compresate, în format TIFF sau JPEG, de asemenea în trei grade calitative. Nimic schimbat la acest capitol față de generațiile anterioare de aparate de top profesioniste. Aparatul poate realiza o serie de 12 cadre pe secundă sau 14 cadre pe secundă când oglinda este ridicată, pentru a surprinde de exemplu o acțiune rapidă, sau o competiție sportivă.

Procesorul de imagine este de generație nouă, EXPEED 5, asigură o performanță ridicată datorită unui sistem de procesare a semnalelor, care este optimizat pentru numărul de pixeli a senzorului. Intervalul ISO este cel mai cuprinzători din istoria aparatelor foto digitale de la Nikon, de la ISO 100 până la ISO 102.400, în mod standard, în modul extins, ISO variază de la 50 la 3.280.000.

Noul motor de focus, Multi-CAM 20K implementează 153 de puncte de focalizare, cu 99 de senzori de tip cruce. Sistemul are un procesor dedicat focalizării, introdus în premieră pe D5. În plus, senzorul de măsurare RGB a fost îmbunătățit de la 91.000 la 180.000 pixeli. Aceste îmbunătățiri de tehnică conduc spre o recunoaștere a feței și a elementelor necesare focalizării foarte exactă. Subiectele mici care se deplasează cu viteză mare pot fi urmărite cu un nou nivel de precizie, subiectele de la marginea cadrului sunt detectate uşor, iar fotografierea verticală este mult îmbunătăţită datorită implementării senzorilor de tip cruce în jurul marginii zonei de focalizare. Sensibilitatea AF de până la -4 EV, în punctul central de focus, permite performanţe superioare în condiţii de iluminare scăzută şi toate modurile AF au fost îmbunătăţite.

Nikon D5 este primul aparat al companiei japoneze care poate înregistra filme de înaltă rezoluție 4K. Filmele – de 3840 x 2160 pixeli – pot fi înregistrate la 30p/25p/24p. Dacă rezoluția este scăzută la 1080p, atunci viteza cadrelor înregistrate crește până la 60 pe secundă. Filmele 4K pot fi înregistrate pe cardul de memorie al aparatului foto sau transmise către HDMI în format necomprimat 4:2:2 YCbCr pe 8 biţi.

Vizorul acoperă în totalitate scena, iar magnificația este de 0,72. Obturatorul are o viteză maximă de 1/8000 dintr-o secundă, iar blițul se sincronizează la o viteză maximă de 1/250 dintr-o secundă. Aparatul nu are un bliț încorporat dar funcționează cu sistemul ceativ de iluminare de la Nikon și, în plus, este primul aparat care poate controla noul bliț SB-5000, prin intermediul sistemului radio de iluminare fără fir.

Aparatul foto dispune de un ecran tactil de 3,2 inch în diagonală care permite afișarea extrem de clară ai imaginii și ajută la confirmarea rapidă a focalizării. De asemenea, ecranul are o interfață intuitivă ce ajută la selectarea punctelor de focalizare sau alegerea unui punct din imagine pentru setarea balansului de alb mai rapid. Funcțiile de navigare prin meniuri sau de micșorare-mărire sunt la fel ca și în cazul unui telefon mobil sau tabletă.
D5 este disponibili în două variante. Ambele sunt echipate cu sloturi duble pentru carduri de memorie care suportă un singur tip de memorie: XQD sau CompactFlash.

Aparatul poate face circa 3780 de poze cu o singură încărcare a bateriei Li-Ion. Nikon D5 are meniu în limba Română.

Tadashi Nakayama, Vicepreședinte Corporate, Director Sectorial al Sectorului de Marketing al Nikon declara despre D5 că „reprezintă ceea ce încercăm să facem pentru întreaga categorie de DSLR-uri: Să furnizăm tehnologiile diverse pentru a satisface și a anticipa cerințele fotografilor profesioniști, împuternicindu-i să-și împingă limitele meseriei lor”.

Mai jos puteți vedea un film de prezentare a aparatului.

https://www.nikonusa.com/en/nikon-products/product/dslr-cameras/d5.html#lightbox:/Video/Nikon_D5_Product_Tour.bc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *