Siguranța, fiabilitatea și durata de viață a anvelopelor vehiculelor utilitare sunt maximizate cu o presiune corectă și atenție sporită acordată structurii și depozitării acestora
4 min readPresiunea scăzută este o cauză foarte frecventă a deteriorării anvelopelor autoutilitarelor și rulotelor, deoarece nu toată lumea știe că pentru acestea este necesară o presiune mai mare decât cea obișnuită. Menținerea presiunii la un nivel suficient îmbunătățește siguranța în trafic și prelungește durata de viață a anvelopei. Durabilitatea anvelopelor vehiculelor utilitare este influențată și de depozitarea corectă a acestora, în funcție de anotimp.
Vara aceasta, turiştii călătoresc cu rulotele spre destinaţii interesante din toată ţara. Anvelopele rezistente, aflate în stare bună, le vor face călătoriile mai ușoare, confortabile și sigure.
„Adesea, daunele structurale și ale taloanelor de pe anvelopele autoutilitarelor sunt cauzate de presiunea prea scăzută în anvelope în raport cu sarcina, ceea ce va face ca anvelopa să se flexeze excesiv sub sarcină și să se încălzească. În plus, anvelopa se va uza mai repede”, explică Matti Morri, Technical Customer Service Manager, Nokian Tyres.
Experiență de condus confortabilă și mai ecologică
Mulți șoferi sunt surprinși de faptul că autoutilitarele și rulotele necesită o presiune de umflare crescută. În acest sens, Morris oferă ca exemplu dimensiunea obișnuită 235/65R16 C.
„La această dimensiune, sarcina maximă necesită o presiune de 575 kPa. În comparație, anvelopele pentru vehicule de dimensiunea 205/55R16 au de obicei presiuni recomandate de 220–230 kPa. Presiunea recomandată pentru diferite sarcini este de obicei explicată pe stâlpul portierei de pe partea șoferului sau pe capacul rezervorului de combustibil”, adaugă Morri.
În afară de durabilitate, presiunea în anvelope afectează și siguranța, cheltuielile din timpul condusului și protecția mediului. Presiunea prea scăzută face anvelopa mai greu de controlat în situații extreme, crește consumul de combustibil și reduce semnificativ durata de viață a anvelopei. Când presiunea este corectă, anvelopa oferă un condus confortabil și silențios. Presiunea anvelopelor necesită verificare cel puțin o dată pe lună.
Pe lângă o presiune mai mare, ar trebui acordată mai multă atenție și alegerii supapelor anvelopelor autoutilitarelor, pentru ca acestea să se potrivească cu nivelurile de presiune utilizate. Morri recomandă utilizarea supapelor metalice.
Fibrele folosite în aviație consolidează anvelopele
Anvelopele obișnuite pentru vehicule sunt uneori folosite și pentru autoutilitare și rulote. Cu toate acestea, Morri consideră că utilizarea anvelopelor de categoria C, special concepute pentru autoutilitare, este extrem de importantă.
„La anvelopele pentru vehiculele utilitare, structura, ansamblul centurii de sub banda de rulare și compușii din cauciuc sunt mai durabili și adaptați pentru o utilizare mai intensă decât în cazul anvelopelor obișnuite. Practic, se poate observa că anvelopele de categoria C se vor încălzi mai puțin sub sarcină, ceea ce reduce riscul de deteriorare”, spune Morri.
La alegerea anvelopelor pentru autoutilitare, trebuie acordată atenție și materialelor utilizate și durabilității acestora. Pereții laterali ranforsați cu fibre de aramidă oferă o rezistență deosebită anvelopelor Nokian Tyres pentru vehicule utilitare. Fibra de aramidă mai este utilizată și în industria aerospațială și de apărare, de exemplu.
„Pereții laterali ranforsați cu fibre de aramidă rezistă mai bine la impacturi și tăieturi de la gropi și borduri, de exemplu. Aramida protejează anvelopa împotriva daunelor costisitoare și periculoase și poate ajuta chiar la evitarea anumite daune”, precizează Morri.
La schimbarea anvelopelor, trebuie verificată și starea benzii de rulare
La schimbarea anvelopelor trebuie verificate presiunea de umflare și starea benzii de rulare a anvelopei. Legea prevede că anvelopele de vară trebuie să aibă o adâncime a benzii de rulare de cel puțin 1,6 milimetri; în realitate însă, caracteristicile de siguranță ale anvelopei vor fi afectate în mod substanțial dacă adâncimea benzii de rulare scade la 4 milimetri. În special riscul de acvaplanare va crește, iar distanțele de frânare pe carosabil umed vor fi și ele mai mari.
„Pentru cei care conduc mult, rotirea anvelopelor în funcție de anotimp este o modalitate bună de a garanta că acestea durează mai mult și se uzează mai uniform. De obicei, anvelopele pentru roți motoare se uzează mai repede decât anvelopele cu rulare liberă, astfel încât rotirea acestora va uniformiza uzura și le va maximiza durata de viață. Acest mic efort de rotire a anvelopelor va aduce economii majore în ceea ce privește achizițiile de anvelope”, spune Morri.
Durata de viață a anvelopelor este influențată și de condițiile de depozitare. Anvelopele trebuie depozitate în interior, într-un loc răcoros, întunecat și uscat, pentru ca lumina UV sau temperaturile incorecte de depozitare să nu afecteze compusul din cauciuc al anvelopei.
„În zilele noastre se apelează tot mai mult la hotelurile de anvelope. Acestea asigură condițiile corecte de depozitare, iar serviciile includ de obicei spălarea și verificarea anvelopelor”, adaugă Morri.