joi. nov. 21st, 2024

Stimularea unui ciclu de afaceri 5G pozitiv și îmbrățișarea noii tehnologii 5.5G (5G-A) sunt prioritățile Huawei – Li Peng vicepreședinte senior al Huawei și președinte Carrier BG al companiei

5 min read

București, 10 octombrie 2023:  Huawei a dat startul celei de-a 14-a ediție a evenimentului Global Mobile Broadband Forum în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Li Peng, vicepreședinte senior al Huawei și președinte Carrier BG, a ținut un discurs în cadrul evenimentului. În discursul său, Li Peng a făcut apel la operatorii globali și la partenerii din industrie să se ridice la standardele actuale ale pieței, să abordeze cererile tot mai mari asupra rețelelor și să profite la maximum de tendințele viitoare.

,,Obiectivul nostru comun este să începem de astăzi să construim rețelele de mâine pentru serviciile viitoare și să eliberăm potențialul infinit al rețelei 5G pentru un succes continuu”, declară LI Peng, vicepreședinte senior al Huawei și președinte Carrier BG..

Li Peng, vicepreședinte senior al Huawei și președinte  Cariei BG al companiei

În discursul său despre impulsionarea unui ciclu de afaceri 5G pozitiv și adoptarea 5.5G (5G-A), Li a declarat: ,,Suntem deja pe calea cea bună spre succesul adopției 5G, iar 5G-Advanced este următorul pas natural în evoluția 5G. Acum ne aflăm în era digitală, în care internetul este motorul economiei digitale. 5G este o parte esențială a noii transformări economice care permite noi inovații în tehnologiile de uz general. Pentru industriile digitale, 5G se dezvoltă rapid, deschizând noi piețe și oportunități”.

Potrivit lui Li, viitoarele rețele de telefonie mobilă trebuie să aibă șase caracteristici cheie: 10 Gbps downlink, 1 Gbps uplink, rețele performante, suport pentru o sută de miliarde de conexiuni IoT, detecție și comunicare integrate și capacități native de inteligență artificială. Pentru ca acest lucru să se întâmple, operatorii și actorii din industrie nu numai că trebuie să își îmbunătățească în mod continuu capacitățile în trei scenarii de utilizare de bază:  tehnologie mobilă îmbunătățită pe scară largă (eMBB), comunicații mobile masive (mMTC) și comunicații ultrafiabile cu latență redusă (URLLC) , ci să și dezvolte trei noi capacități, inclusiv comunicații mobile pe scară largă, centrate pe legătura ascendentă (UCBC) și comunicații mobile pe scară largă în timp real (RTBC).

Vorbind despre 5G-Advanced, următoarea etapă evolutivă a tehnologiei 5G, Li a remarcat că industria trebuie să colaboreze pentru a promova dezvoltarea ecosistemelor de dispozitive și aplicații, să verifice scenariile cazurilor de utilizare și să accelereze comercializarea pe scară largă a FWA Square, a IoT pasiv și a RedCap. Aceste eforturi sunt esențiale pentru a profita la maximum de cele cinci noi tendințe care vor contura un viitor digital inteligent.

Li Peng împărtășește cinci tendințe care vor contura un viitor digital inteligent

3D fără ochelari

Ecosistemul industriei 3D fără ochelari se maturizează rapid. Progresele în domeniul tehnologiilor, inclusiv randarea în cloud și oamenii virtuali 3D, vor duce experiența imersivă la un alt nivel. În viitor, tot mai multe dispozitive, cum ar fi telefoanele mobile și televizoarele, vor fi compatibile cu tehnologia 3D fără ochelari, ceea ce va duce la creșterea traficului de date de zece ori mai mult decât în cazul videoclipurilor 2D.

Vehicule cu ghidare autonomă

Până în 2025 vor exista peste 500 de milioane de vehicule inteligente pe șosele. Cu ajutorul rețelelor cu lățime de bandă mare și latență redusă, vehiculele inteligente vor fi capabile să facă schimb de informații cu oamenii, vehiculele, drumurile și cloud-ul în timp real. În scenariile de conducere asistată, vehiculele inteligente vor consuma mai mult de 300 de gigabytes de date în fiecare lună pentru antrenarea modelelor în cloud și actualizările săptămânale ale algoritmilor. În scenariile de conducere autonomă, consumul de date va crește de 100 de ori.

Producția de ultimă generație

Datorită progreselor realizate în capacități precum network slicing și edge computing, numărul rețelelor private 5G, destinate companiilor a crescut de o sută de ori, iar dimensiunea pieței a ajuns la peste 10 miliarde de dolari. Cu toate acestea, pe măsură ce liniile de producție devin mai flexibile, depinzând tot mai mult de rețelele wireless, iar mai multe sisteme de producție de bază sunt implementate în cloud, se impun cerințe mai mari pentru rețelele 5G.

Huawei a colaborat cu un operator de telefonie și cu parteneri din industrie pentru a construi prima linie din industrie de producție flexibilă a tehnologiei 5G-Advanced. Pentru această linie de producție, 5G-Advanced suportă conexiuni de rețea de mare frecvență și performante, ceea ce ajută la conectarea mai eficientă a puterii de calcul între cloud și network slicing.

Cellular IoT generalizat

Există peste trei miliarde de conexiuni IoT mobile în întreaga lume, iar 5G conectează acum mai multe lucruri decât oameni. În viitorul apropiat, 5G va susține o gamă mai largă de tehnologii IoT, cum ar fi RedCap de viteză medie și IoT pasiv. Acest lucru va oferi mai multe opțiuni pentru diferite scenarii IoT, permițând un flux mai eficient de date, informații și putere de calcul. De exemplu, în sectorul producției de electrocasnice, IoT pasiv poate contribui la asigurarea vizibilității de-a lungul întregului lanț de distribuție și producție și a contribuit la creșterea productivității generale cu 30% în cadrul testelor de verificare.

Puterea de calcul AI

Odată cu apariția noilor dezvoltări în domeniul inteligenței artificiale, cum ar fi modelele de fundație, cererea de putere de calcul pentru inteligența artificială va cunoaște o creștere explozivă. Până în 2025, se așteaptă ca această cerere să fie de 100 de ori mai mare decât nivelurile actuale. Pentru a elibera întregul potențial al puterii de calcul a AI, este esențial să existe capacități de rețea mai avansate. Rețelele vor trebui să aibă o lățime de bandă mai mare și o latență mai mică pentru a alimenta o conectivitate cu adevărat inteligentă. În plus, pe măsură ce modelele de trafic încep să se schimbe, rețelele viitoare vor trebui să fie mai autonome și mai inteligente pentru a oferi o experiență fiabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *