Vinul rosu este benefic si delicios
3 min readStrugurii rosii si violet, afinele, merisoarele, dudele, arahidele si fisticul sunt surse de resveratrol. Resveratrolul poate fi ingredientul minune responsabil pentru multe dintre beneficiile vinului. Interesant este ca izolarea resveratrolului nu da aceleasi puteri ca pachetul complet de vin rosu pentru a proteja organismul. Va trebui sa decideti daca beti vin rosu cu moderatie, pana la doua pahare pe noapte, este potrivit pentru voi. Exista o multime de motive pentru care ati putea sa il luati in considerare.
Antioxidantii din vin rosu, numiti polifenoli pot ajuta la protejarea mucoasei vaselor de sange din inima. Un polifenol numit resveratrol este o substanta din vinul rosu care a atras atentia pentru beneficiile sale pentru sanatate. De asemenea, se crede ca alcoolul din vin are urmatoarele beneficii:
-Creste colesterolul HDL (colesterolul „bun”);
-Reduce formarea cheagurilor de sange;
-Ajuta la prevenirea leziunilor arterelor cauzate de nivelurile ridicate de colesterol LDL (colesterolul „rau”);
-Poate imbunatati functia stratului de celule care va acopera vasele de sange.
Pe insula Ikarios, o zona albastra recent descoperita, oamenii traiesc mai mult decat oriunde altundeva in lume. Consumul zilnic de vin face parte dintr-un tipar alimentar care incurajeaza o viata lunga prin consumul mai putin de alimente de origine animala si consumul mai multor alimente pe baza de plante. Veti gasi locuitorii din Creta si Sardinia sorbind vin rosu inchis, asta fiind o parte a stilului lor de viata si un remediu excelent anti-imbatranire. Un studiu sugereaza ca procianidinele, compusi gasiti in taninurile din vinul rosu, ajuta la promovarea sanatatii cardiovasculare. Vinurile produse in zonele din sud-vestul Frantei si Sardinia, unde oamenii tind sa traiasca mai mult, au concentratii deosebit de mari ale compusului.
Resveratrolul creste activitatea sirtuinelor (caile de longevitate), un grup de gene care protejeaza organismul de bolile imbatranirii. Resveratrolul poate ajuta la imbunatatirea memoriei pe termen scurt. Dupa doar 30 de minute de testare, cercetatorii au descoperit ca participantii care au luat resveratrol au avut o crestere semnificativa a retinerii cuvintelor si au aratat performante mai rapide in portiunea creierului asociata cu formarea de noi amintiri, invatare si emotii.
Resveratrolul poate inhiba cresterea bacteriilor care cauzeaza acnee mai umlt decat peroxidul de benzoil. Si functioneaza si mai bine atunci cand este combinat cu peroxid de benzoil. Pana acum, consumul de antioxidant este cel mai bun mod de a beneficia de proprietatile sale. Aplicarea locala in creme nu s-a dovedit a fi eficienta – asa ca imbogatiti-va antioxidantii prin vin, fructe si legume, in loc sa cumparati creme scumpe.
Acest lucru poate ajuta la tratarea retinopatiei diabetice si a degenerescentei maculare legate de varsta. Retineti ca aceste studii au fost facute pe soareci, asa ca doza pentru oameni nu este inca clara. Dar acesta este un inceput grozav. Este simplu de inteles de ce toate marile popoare Europene aleg sa consume vin aproape zilnic in doze sanatoase. Un pahar de vin rose sau rosu poate ajuta foarte mult si pe langa beneficiile pentru sanatate, vinul este bautura cea mai buna pentru a degusta diferitele preparate culinare! Girboiu este crama cu cel mai bun vin!