sâm. nov. 23rd, 2024

Tranzitia de la analog la digital conduce inevitabil la progres tehnologic – Martin Gren, inventatorul camerei IP

5 min read

Axis Communications in Romania:

  • Peste 1,000 de cursanti certificati pana in prezent
  • Dublarea cifrei de afaceri in ultimii doi ani

Bucuresti, aprilie 2023 – In cadrul unui eveniment organizat la Bucuresti, Martin Gren, cofondatorul Axis, doamna Therese Hydén, Ambasador al Suediei in Romania si dl. Eduard Mititelu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, au discutat subiecte precum securitatea cibernetica, avantajele digitalizarii si trendurile pietei de securitate. Faptul ca tehnologia a devenit omniprezenta in viata noastra personala si profesionala se datoreaza in mare masura beneficiilor pe care noile inovatii le aduc afacerilor si cetatenilor din intreaga lume prin furnizarea de servicii noi, mai eficiente.

“Suedia este una dintre tarile implicate activ in tot ceea ce inseamna sustenabilitate. Iar noi, ca Ambasada, ne asumam aceeasi capacitate – de a ne dezvolta continuu intr-un mod sustenabil, care sa nu afecteze in niciun fel mediul. Iar acest lucru poate fi realizat cu ajutorul tehnologiei”, a declarat doamna Therese Hydén.

Cu toate acestea, profunzimea integrarii tehnologiei in vietile noastre, progresele si constientizarea sporita a implicatiilor sale in societate sunt, de asemenea, mai mari ca niciodata si intr-o continua accelerare.

“Tehnologia influenteaza intr-un mod direct viata de zi cu zi a oamenilor si a companiilor. Iar cheia succesului spre o dezvoltare durabila este realizarea de parteneriate tehnologice, care sa tina cont de specificul local, si o investitie neintrerupta in cercetare. Suntem mereu in cautarea de solutii pentru a continua procesul de inovare si de digitalizare, iar Axis Communications este o companie de succes si un exemplu pentru industria securitatii”, a declarat dl. Eduard Mititelu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii.

Axis Communications este compania care a inventat prima camera IP din lume, AXIS Neteye 200, in anul 1996, si de atunci si pana acum a reusit continuu sa reinveteze industria de securitate si nu numai. Compania foloseste doar standarde deschise, evitand protocoalele proprietare pentru o crestere semnificativa a scalabilitatii.

“Lansarea primei camere IP a permis tuturor oamenilor ce dispuneau de o conexiune la Internet sa urmareasca imagini live. Din acel moment si pana in prezent am dezvoltat cel mai mare portofoliu de produse hardware dedicat industriei de securitate. De asemenea, am initializat un program dedicat dezvoltatorilor de software, oferindu-le tuturor partenerilor tot suportul necesar integrarii. Romania este una dintre tarile cheie pentru Axis Communications la nivel European, atat din punct de vedere al business-ului propriu-zis, cat si prin prisma companiilor partenere, ce dezvolta solutii personalizate atat pentru piata locala cat si internationala”, a declarat Martin Gren,  cofondatorul Axis Communications.

Pentru anul 2023, Axis Communications, a emis 6 tendinte tehnologice care vor influenta in mod direct sectorul securitatii.

O schimbare de paradigma – Procesul de trecere de la analiza la actiune va fi accelerat. Utilizarea informatiilor generate de camerele de supraveghere poate conduce la actiuni rapide, in timp real, avand rolul de a sprijini siguranta, securitatea si eficienta operationala. Astfel, de la solicitari pentru a apela serviciile de urgenta in cazul unor incidente, la redirectionarea traficului in orase, redistribuirea personalului in magazinele aglomerate, economisirea energiei in cladiri prin iluminare si incalzire mai eficiente, analizele recomanda sau chiar initializeaza procese si actiuni menite sa sprijine operatorii umani.

Folosirea de arhitecturi hibride – Aceste tehnologii si-au dovedit superioritatea si reprezinta cea mai buna solutie pentru sistemele de securitate, realizand mixul perfect intre servere, computere bazate pe cloud si dispozitive edge. Insa, nicio arhitectura nu poate fi solutia perfecta pentru toate scenariile. Primul pas este realizarea unei evaluari, proces urmat de definirea unei solutii hibride care sa foloseasca la maxim avantajele oferite de procesele de analiza ale camerelor de supraveghere. Datele generate pot fi folosite in timp real, iar analiza acestor streaming-uri poate conduce la eficienta operationala.

Aparitia sub-tendintelor in domeniul securitatii cibernetice – Importanta securitatii cibernetice este evidentiata si prin cerinta de a ramane conforma. De exemplu, actul de rezilienta cibernetica propus de Comisia Europeana va impune producatorilor de hardware si software din toate sectoarele cerinte mai mari pentru a asigura securitatea cibernetica a produselor lor, prin mai putine vulnerabilitati la lansare si o mai buna gestionare a securitatii cibernetice pe parcursul ciclului de viata al produselor. Sectorul de securitate si supraveghere va fi, desigur, inclus.

Actul demonstreaza atat importanta, cat si complexitatea securitatii. Nu mai poate fi privit ca un subiect, ci mai degraba mai multe domenii interconectate. Unele dintre acestea sunt bine stabilite, dar altele sunt in curs de dezvoltare.

Dincolo de securitate – Una dintre cele mai semnificative tendinte este aceea de a folosi camerele de supraveghere pentru a eficientiza si alte domenii. Acestea au devenit senzori puternici, iar calitatea informatiilor video pe care le capteaza, in toate conditiile, creste de la an la an. Astazi, prin analize avansate, camerele genereaza si metadate care adauga un alt nivel de informatii si valoare. Acest lucru, desigur, imbunatateste si capacitatea acestora de a sprijini cazurile de utilizare in materie de eficienta operationala, pe langa securitate. Exista acum oportunitatea de a combina datele video generate cu informatii captate de alti senzori – monitorizarea temperaturii, zgomotul, calitatea aerului si a apei, vibratiile, vremea si multe altele – creand o retea senzoriala avansata.

Sustenabilitate si schimbarile climatice – Organizatiile continua sa masoare si sa imbunatateasca practicile de guvernanta de mediu. Cu toate acestea, avand in vedere conditiile extreme din ultimul an, ne asteptam la un accent mai acut, in special pe abordarea schimbarilor climatice in 2023. Este clar ca inca nu facem suficient pentru a opri accelerarea incalzirii globale si se va astepta ca fiecare sector sa dubleaze eforturile. Pentru Axis, un pas cheie a fost angajamentul fata de Initiativa Sience Based Targets, care ne va determina sa stabilim obiective de reducere a emisiilor, nu numai in propria afacere, ci si in intregul nostru ecosistem.

O concentrare sporita cu privire la reglementare – In mod inevitabil, avand in vedere caracterul omniprezent si puterea sa, sectorul tehnologic in ansamblu si tehnologiile specifice intra sub un control strict, reglementat. Accentul ar trebui sa fie intotdeauna pe reglementarea cazurilor de utilizare a tehnologiei, nu tehnologia in sine. Iar in ceea ce priveste AI, cerintele privind securitatea cibernetica, confidentialitatea datelor, reducerea influentei „marilor tehnologii” sau stabilirea suveranitatii tehnologice, lucrurile sunt clare. Companiile de tehnologie din sectorul securitatii vor trebui sa adere din ce in ce mai mult la reglementari mai stricte. In termeni largi, acest lucru ar trebui salutat, deoarece asigura transparenta in afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *