Tehnologia 5G – este daunatoare sau nu?
3 min readIn ultima vreme se tot vorbeste in termeni deosebit de crititici despre nocivitatea si interzicerea implementarii tehnologiei 5G.
Avand in vedere faptul ca aceasta tehnologie a fost introdusa doar in marile orase din Romania, fiind disponibila pentru o gama si un numar limitat de dispozitive compatibile, exista inca zone neatinse de catre cea mai noua inovatie in materie de telecomunicatii.
In cazul tehnologiilor folosite pentru telefonia mobila, putem diferentia cele 4 tipuri de retele utilizate, bazate pe unde radio, astfel:
1. 2G este a doua generatie de tehnologie mobila, reprezentata de retelele simple de tip GSM (Sistem Global pentru comunicatii Mobile), care garantau viteze de transfer ale datelor de pana la 40 Kilo Biti pe secunda si folosind frecvente de comunicatie cu oscilatii in jur de 450 MHz.
2. 3G reprezinta a treia generatie de tehnologie GSM, care avea capacitatea de a efectua, pe langa transferul de voce, inclusiv transfer de date la viteze de 144 Kilo Biti, folosind in general frecvente situate intre 850 si 2100 MHz.
3. 4G reprezinta a patra generatie de tehnologie mobila, care pe langa transferul de voce, poate suporta viteze ale datelor mobile de pana la 1 Giga Biti pe secunda, functionand la frecvente cuprinse intre 700 si 2600 MHz.
4. 5G reprezinta ultima si cea mai noua generatie de tehnologie mobila, care poate suporta transferuri de date de pana la 10 Giga Biti pe secunda, functionand la frecvente de pana la 70 GHz.
De ce este considerata periculoasa tehnologia 5G?
Exista multe controverse legate de tehnologia 5G, in sensul ca aceasta ar putea dauna grav organismului prin cantitatea de radiatii emisa atat de catre telefoanele mobile, cat si de catre releele de telecomunicatii.
Inainte de a clarifica acest aspect, este necesar sa clarificam ceea ce inseamna o radiatie si cum ne poate ea afecta.
Din punct de vedere fizic, radiatia este un fenomen de emitere si propagare de unde care implica un transport de energie.
Deoarece facem referire la radiatia electromagnetica, vom afla ca aceasta este determinata de catre undele electromagnetice care constau intr-un camp electric si un camp magnetic,, ambele aflate in acelasi spatiu.
Radiatiile cele mai periculoase sunt formate din particole, cum ar fi electronii, care au energii mari si pot destructura structura noastra atomica, in final ducand la alterarea moleculelor din care suntem compusi, putand duce la aparitia cancerului.
Aceste radiatii periculoase sunt denumite ionizante, iar dintre acestea putem enumera razele X si radiatiile ultraviolete.
Energia de ionizare este cea care cauzeaza aceasta “iradiereâ€, iar pentru ca undele sa emita o radiatie distructiva, este necesar ca aceasta sa aiba frecventa de peste 3.000.000 GHz.
Comparand cu frecventele 5G care au frecvente de pana la 70 GHz, pare ca acestea din urma sunt total inofensive, deci nu vor avea o energie suficienta pentru a interfera cu moleculele corpului omenesc.
In concluzie, ar trebui sa ne preocupe mult mai mult radiatiile ultraviolete decat radiatiile emise de catre telefoanele sau releele care lucreaza la frecvente 5G.
In acelasi timp, tehnologia 5G va avea potentialul de a constitui infrastructura pentru ceea ce se numeste in termeni generici “Internet of Thingsâ€, pista de lansare pentru inteligenta artificiala.