vin. apr. 19th, 2024

BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, pentru al doilea an consecutiv: aproape 11 miliarde de lei platiti la buget in 2021

4 min read
  • BAT a platit circa 11 miliarde lei la bugetul statului in 2021
  • BAT ramane cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, pentru al doilea an consecutiv
  • Compania si-a asumat obiectivul de a construi un viitor mai bun – A Better Tomorrow™ – in care sustenabilitatea se afla in centrul afacerii sale

Bucuresti, 13.04.2021 – BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei in 2021, cu o contributie totala de circa 11 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro) sub forma de taxe si accize, ceea ce inseamna o crestere a contributiilor de 10% fata de anul 2020. BAT este totodata unul dintre cei mai mari exportatori de produse agricole procesate in Romania, cu peste 60% din volumele produse la fabrica din Ploiesti, tigarete si consumabile din tutun pentru glo, exportate in piete din intreaga lume. BAT asigura peste 3.000 de locuri de munca in Romania si genereaza alte 30.000 de locuri de munca indirect, prin lantul de distributie si aprovizionare.

 Foto fabrica BAT Romania _Ploiesti (1)

BAT este cel mai mare jucator pe piata romaneasca a tutunului, cu o cota de piata de peste 50%, si unul dintre cei mai importanti investitori. Taxele platite de BAT catre bugetul de stat au crescut de la an la an. Din 20 de tigarete vandute legal, 12 reprezinta acciza, 4, TVA-ul si restul, venitul producatorului si al vanzatorului. Din pretul unui pachet de tigari, aproximativ 80% se indreapta catre bugetul de stat.

 03. Fred Monteiro, Directorul Ariei Europa centrala si de sud, BAT (1)

In cei 25 de ani de prezenta in Romania, impactul BAT in economie este semnificativ. Industria tutunului a avut intotdeauna contributii importante la bugetul de stat si ne bucuram ca BAT ramane nu doar cel mai mare contribuabil ci, mai mult, in 2021 am crescut aceasta contributie cu circa 1,25 miliarde de lei fata de anul precedent. Vom continua investitiile in Romania si demersul nostru de a construi un viitor mai bun prin reducerea impactului afacerii noastre asupra sanatatii si prin contributii valoroase in economie. Acest lucru este posibil intr-un cadru fiscal echilibrat si predictibil, care poate asigura venituri sustenabile pentru bugetul de stat si predictibilitate pentru industrie si consumatori”, a declarat Fred Monteiro, Directorul Ariei Europa centrala si de sud, BAT

 

BAT este un investitor strategic in Romania: investitiile in fabrica noastra de la Ploiesti au depasit pragul de 500 de milioane de euro de la constructia sa in 1996. De asemenea, compania investeste anual circa 1 milion de euro in arta si cultura din Romania, sustinand unele dintre cele mai mari festivaluri de muzica si evenimente culturale.

Sustenabilitatea este in centrul a tot ceea ce facem si avem ca obiectiv reducerea impactului afacerii noastre asupra sanatatii si incurajarea consumatorilor sa aleaga produse cu risc redus. Compania are in vedere si alte obiective de sustenabilitate, precum atingerea neutralitatii emisiilor de carbon in cadrul operatiunilor noastre pana in 2030.

Despre BAT

BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al carei obiectiv declarat este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sanatatii, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulti o gama variata de produse cu risc redus*.

Compania continua sa sustina clar ca fumatul cauzeaza riscuri majore la adresa sanatatii si ca singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renuntarea la fumat. BAT ii incurajeaza pe cei care continua sa fumeze sa faca trecerea complet la alternativele cu risc redus dovedit stiintific*. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transforma intr-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrata cu adevarat pe consumatori.

Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori sa aleaga produsele sale care nu ard pana in 2030 si de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii pana in 2025. BAT si-a stabilit o serie de obiective ambitioase de sustenabilitate, inclusiv atingerea neutralitatii emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 si 2 pana in 2030, eliminarea plasticului non-necesar de unica folosinta si utilizarea exclusiv de plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil pentru ambalajele sale pana in 2025.

BAT are peste 53.000 de angajati si opereaza in peste 180 de tari. Grupul BAT a generat venituri de 25,68 de miliarde de lire sterline in 2021 si un profit din operatiuni de 10,2 miliarde lire sterline.

Portofoliul strategic al companiei include marcile sale globale de tigarete si o categorie tot mai larga de produse cu risc redus* din tutun si nicotina, precum si produse traditionale din tutun care nu ard. Acestea includ tigari electronice, produse de incalzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotina pentru uz oral fara tutun, precum si produse orale traditionale, cum ar fi snus si snuff umed. In 2021, BAT a avut 18,3 milioane de consumatori de produse care nu ard tutunul, o crestere de 4,8 milioane fata de anul precedent.

*Bazat pe dovezile existente si presupunand o trecere completa de la fumat la aceste produse. Aceste produse nu sunt lipsite de risc si provoaca dependenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *