joi. apr. 18th, 2024

COMPETIȚIILE STUDENT ȘI YOUTH 2023 S-AU ANUNȚAT CONCURENȚII DE PE LISTA SCURTĂ EXPOZIȚIE: 14 APRILIE – 1 MAI 2023 | SOMERSET HOUSE, LONDRA

8 min read

World Photography Organisation anunță fotografii selecționați pe listele scurte la categoriile Student și Youth din cadrul Sony World Photography Awards 2023. Câștigătorii premiilor Student Photographer of the Year și Youth Photographer of the Year vor fi anunțați pe 13 aprilie, iar lucrările lor vor fi expuse în cadrul expoziției Sony World Photography Awards 2023 la Somerset House, Londra.

Cu cel mai mare număr de înscrieri de până acum, competițiile Student și Youth își propun să încurajeze talentul viitoarei generații de fotografi și să-i inspire pentru următorii pași în lumea fotografiei.

LISTA SCURTĂ LA CATEGORIA STUDENT

Pe lista scurtă a competiției Student se află lucrările a 10 studenți de la unele dintre cele mai importante instituții internaționale de învățământ superior. Pentru concursul din acest an, studenții au fost invitați să trimită o serie de 5 până la 10 imagini care să surprindă tema O lume aflată în schimbare, evidențiind povești cu valențe pozitive despre dezvoltare și progres din întreaga lume. Lucrările selecționate pe lista scurtă prezintă modul în care acești studenți fotografi răspund la schimbările care se produc în lumea din jurul lor în moduri diferite și expresive.

Progresul tehnologic este tema centrală în câteva dintre proiecte, iar un exemplu este Encyclopedia of Technology realizată de Bobby Cheung (China Continentală, New York University Tisch School of the Arts, SUA), o serie de fotografii integrate în CGI, care încurajează analiza asupra modului în care aceste inovații au pătruns în fiecare aspect al vieții. Un alt exemplu este Resignify de Maria Camila Ramirez Castañeda (Columbia, Universidad de Antioquia), care se concentrează pe modul în care orașul Medellín din Columbia s-a redefinit ca un centru tehnologic de top.

Astfel, fotografii selecționați au analizat modul în care comunitățile locale s-au adaptat valului  rapid de schimbări, cum este cazul lucrării Ephemeral Freedom de Arianna Todisco (Italia, CFP Bauer), care prezintă comunitatea Caminanti, o minoritate etnică siciliană nomadă;  Keep the Yunnan Opera de Long Jing (China Continentală, Yunnan Arts University), care urmărește o trupă de teatru regională tradițională, a cărei formă de artă este în declin; și Born of Sand and Sun de Petra Bašnáková (Slovacia, Tomas Bata University din Zlín, Cehia), o serie care explorează relația puternică a comunității beduine cu deșertul, nucleul culturii și identității lor.

De asemenea, moștenirea de familie a fost în centrul multor proiecte, inclusiv în lucrarea It’s a Girl Again realizată de Lidan Xu (China Continentală, Tama Art University, Japonia), care prezintă cele mai vechi tradiții și atitudini ale familiei fotografului în legătură cu genul și nașterea; și ZK1AA de Nelly Farmiloe (Noua Zeelandă, Photography Studies College, Australia), o serie ce reunește ultimele fragmente rămase din viața bunicilor săi din Insulele Cook.

Observând schimbările care se întâmplă în lume, o parte din fotografii finaliști și-au îndreptat atenția și aparatele de fotografiat către lucrurile care îi mențin ancorați în realitate, iar un exemplu ar putea fi lucrarea Look Up to the Sky de Amy Gajjar (Africa de Sud, Red & Yellow Creative School of Business), care alătură peisajul local și cerul, invitându-ne să ne oprim un moment pentru a aprecia frumusețea care poate fi găsită în banalul de zi cu zi; Expressions of Worship de Mary Ashokeji (Marea Britanie, Ravensbourne University Londra) o lucrare martoră a intimității unei ceremonii religioase într-o biserică locală; și Mirage de Kaiyu Dong (China Continentală, School of Visual Arts, SUA), în care fotograful își analizează propria rutină pentru a găsi fisurile și accidentele care pot schimba tiparul repetitiv al vieții cotidiene.

Câștigătorul premiului Student Photographer of the Year 2023 va fi selectat dintre acești 10 studenți și va fi anunțat în cadrul ceremoniei Sony World Photography Awards 2023, care va avea loc la Londra, pe 13 aprilie. Universitatea câștigătoare va primi echipamente de imagistică digitală Sony în valoare de 30.000 de euro.

Lista scurtă a competiției Student din acest an a fost evaluată de Eliza Williams, editor la Creative Review.

LISTA SCURTA LA CATEGORIA YOUTH

Pe lista scurtă a competiției Youth se află lucrări realizate de 7 fotografi cu vârsta sub 19 ani. Anul acesta, participanții au fost invitați să răspundă temei Your Everyday (Viața ta cotidiană) și să împărtășească viziunea lor unică asupra lumii înconjurătoare.

Câțiva dintre fotografii finaliști au surprins cu ajutorul camerei momente trecătoare din copilărie. În fotografia sa, Liberty McAuley (Marea Britanie, 15 ani) a surprins doi copii care se jucau leapșa într-o fântână cu apă, într-o zi toridă de vară. O altă lucrare este cea a lui Edmond Leong (Malaezia, 19 ani) în care surprinde expresiile schimbătoare de pe chipurile copiior dintr-o mulțime, în timp ce Natálie Navrátilová (Cehia, 18 ani) se gândește la lumea pe care o lăsăm în urmă pentru generația următoare, imortalizând copii înotând printre pești din plastic. În alte locuri, fotografii s-au inspirat din mediul lor înconjurător și din împrejurimi, de exemplu Hai Wang (China Continentală, 16 ani) care a fotografiat rândurile de scaune perfect aliniate și abandonate la ceremonia de deschidere a unei școli, subliniind impactul pandemiei asupra evenimentelor. Captând o fracțiune de secundă dintr-o mașină, Eason Zhang (China Continentală. 14 ani) a fotografiat un câine aflat pe fereastră, alături de reflexia stăpânului său în oglinda retrovizoare. Katarzyny Akermana (Polonia, 19 ani) surprinde frumusețea sălbatică a lumii animalelor într-o imagine dramatică a unui cal și a unui călăreț, fotografiată la apus. Reflectând asupra identității prin intermediul autoportretului său, Emily Cho (Republica Coreea, 16 ani) arată cum stresul datorat studiului s-a imprimat în identitatea ei.

Youth Photographer of the Year este jurizat de Eric Schlosser, Art Director la Tbilisi Art Fair, Georgia. Câștigătorul va primi echipamente de imagistică digitală Sony pentru a-și putea dezvolta viziunea.

Câștigătorii finali ai competiției Student, Youth, Open și Professional din cadrul Sony World Photography Awards 2023 vor fi anunțați pe 13 aprilie 2023. Pentru mai multe informații, anunțuri și pentru lista câstigătorilor, accesați: www.worldphoto.org

LISTA SCURTĂ LA CATEGORIA STUDENT 2023

 

Amy Gajjar, Africa de Sud

Red & Yellow Creative School of Business, Africa de Sud

Arianna Todisco, Italia

CFP Bauer, Italia

Bobby Cheung, China Continentală

New York University Tisch School of the Arts, SUA

Kaiyu Dong, China Continentală

School of Visual Arts, SUA

Lidan Xu, China Continentală

Tama Art University, Japonia

Long Jing, China Continentală

Yunnan Arts University, China Continentală

Maria Camila Ramirez Castañeda, Columbia

Universidad de Antioquia, Columbia

Mary Ashokeji, Marea Britanie

Ravensbourne University London, Marea Britanie

Nelly Farmiloe, Noua Zeelandă

Photography Studies College, Australia

Petra Bašnáková, Slovacia

Tomas Bata University in Zlín, Cehia

LISTA SCURTĂ LA CATEGORIA YOUTH 2023
Eason Zhang, China Continentală

Edmond Leong, Malaezia

Emily Cho, Republica Coreea

Hai Wang, China Continentală

Katarzyny Akermana, Polonia

Liberty McAuley, Marea Britanie

Natálie Navrátilová, Cehia

 

NOTE PENTRU EDITORI

DESPRE SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Produsă de World Photography Organisation, competiția de nivel internațional Sony World Photography Awards reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul fotografic global. Aflată la cea de-a 16a ediție, expoziția cu intrare liberă este o voce a fotografiei globale, oferă o perspectivă vitală asupra artei fotografice contemporane și oferă atât artiștilor consacrați, cât și celor în curs de formare, oportunități de a-și expune munca. În plus, competiția recunoaște munca celor mai influenți artiști care lucrează în acest mediu, prin intermediul Outstanding Contribution to Photography Awards; renumitul fotograf japonez Rinko Kawauchi este laureatul din 2023 al acestui premiu, alăturându-se unei liste distinse de nume emblematice, printre care Martin Parr, William Eggleston, Candida Hofer, Nadav Kander, Gerhard Steidl, Edward Burtynsky și Graciela Iturbide. Competiția expune lucrările fotografilor câstigătorilor și a celor aflați pe lista scurtă la o prestigioasă expoziție în Somerset House, Londra. worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition

DESPRE WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION

World Photography Organisation este o platformă globală de top dedicată dezvoltării și promovării culturii fotografice. Programele și concursurile sale oferă oportunități valoroase pentru artiștii care lucrează în domeniul fotografiei și contribuie la creșterea popularității muncii lor. Premiile Sony World Photography Awards reprezintă principalul program al World Photography Organisation. Înființat în 2007, acesta este unul dintre cele mai mari și mai prestigioase concursuri de fotografie din lume, care celebrează activitatea unor artiști de top și a unor artiști emergenți, anual atrage zeci de mii de vizitatori la expozițiile sale din întreaga lume. World Photography Organisation este componenta fotografică a Creo, responsabilă pentru realizarea de programe în trei sectoare: fotografie, film și artă contemporană. Urmăriți World Photography Organisation pe Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) și LinkedIn/Facebook (World Photography Organisation). Hashtag-urile pe care trebuie să le urmăriți sunt: #sonyworldphotographyawards #swpa #swpanews.

CREO

Creo inițiază și organizează evenimente și programe în trei direcții principale: fotografie, film și artă contemporană. Înființată în 2007 ca Organizația Mondială a Fotografiei, Creo a crescut în domeniul de aplicare, promovând misiunea sa de a dezvolta oportunități semnificative pentru creatori și de a-și extinde gama sa de activități culturale. Astăzi, proiectele sale remarcabile includ Premiile Sony World Photography, PHOTOFAIRS Shanghai, Photo London și viitoare competiție PHOTOFAIRS New York (Sep 2023). Ca parte a Angus Montgomery Arts, Creo ajută la livrarea proiectelor grupului, cuprinzând unele dintre cele importante târguri de artă din lume. Prelunând-și numele din latinescul „eu creez”, Creo își propune în acest spirit să sprijine și să împuternicească vocile creative. www.creoarts.com

DESPRE SONY GROUP CORPORATION

Sony Group Corporation este o companie creativă de divertisment cu o bază solidă de tehnologie. De la game și servicii de rețea, la muzică, imagini, produse și soluții electronice, soluții de imagistică și de detectare și servicii financiare – scopul Sony este de a umple lumea cu emoție prin puterea creativității și a tehnologiei. Pentru mai multe informații, vizitați: sony.com/en.

DESPRE SONY CORPORATION

Sony Corporation este o companie responsabilă pentru divizia Electronics Products & Solutions (EP&S) din cadrul Sony Group. Având viziunea de a „continua să ofere Kando și Anshin oamenilor și comunităților din întreaga lume, prin dezvoltarea tehnologiei și prin adresarea noilor provocări”, Sony va crea produse și servicii în zone precum home entertainment & sunet, imagistică și dispozitive mobile. Pentru mai multe detalii, accesați http://www.sony.net/. * Ambele cuvinte sunt japoneze, Kando înseamnă emoție, iar Anshin are numeroase semnificații, cum ar fi liniștea sufletească, liniște, fiabilitate și încredere.

CREDITS – GRILA (DE LA STÂNGA, LA DREAPTA):

© Petra Bašnáková, Slovacia, Lista scurtă, categoria Student, Sony World Photography Awards 2023

© Hai Wang, China Continentală, Lista scurtă, categoria Youth, Sony World Photography Awards 2023

© Bobby Cheung, China Continentală, Lista scurtă, categoria Student, Sony World Photography Awards 2023

© Long Jing, China Continentală, Lista scurtă, categoria Student, Sony World Photography Awards 2023

© Liberty McAuley, Marea Britanie, Lista scurtă, categoria Youth, Sony World Photography Awards 2023

© Kaiyu Dong, China Continentală, Lista scurtă, categoria Student, Sony World Photography Awards 2023

© Mary Ashokeji, Marea Britanie, Lista scurtă, categoria Student, Sony World Photography Awards 2023

© Arianna Todisco, Italia, Shortlist, , Lista scurtă, categoria Student, Sony World Photography Awards 2023

© Nelly Farmiloe, Noua Zeelandă, Shortlist, Lista scurtă, categoria Student, Sony World Photography Awards 2023

© Amy Gajjar, Africa de Sus, Lista scurtă, categoria Student, Sony World Photography Awards 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *