mie. apr. 24th, 2024

Asociația Zi de Bine susține dezvoltarea unui traseu tematic ce unește 15 localități din România, cu scopul de a promova tradițiile românești și producătorii locali

3 min read

Proiectul Via Soarelui este demarat împreună cu Centrul Cultural și Comunitar Nucu

București, 9 iunie 2023: Asociația Zi de Bine împreună cu Centrul Cultural și Comunitar Nucu demarează proiectul Via Soarelui, și amenajează primii 15 kilometri de traseu tematic pentru iubitorii de natură. Traseul se întinde pe o distanță de 150 de km și unește 15 localități din arealul Dealul Mare, care trece prin județele Prahova și Buzău. Astfel, traseul va promova cramele, tradițiile locale și producătorii locali, obiectivele turistice, meșterii și peisajele românești.

Partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin, vor oferi 20.000 de euro pentru realizarea acestui proiect.

„Știm că a venit vara atunci când fugim mai des din oraș către natură și aer curat. La nici două ceasuri de București poți porni într-o drumeție de sezon, la pas sau pe bicicletă și să descoperi tot felul de lucruri care-ți încântă simțurile – mâncare delicioasă, povestea vinurilor locale, liniște. Noi ne-am dus deja bicicletele la verificat!” au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Proiectul presupune igienizarea zonei, curățarea și toaletarea vegetației și repararea drumului, acolo unde este necesar. În plus, traseul va fi marcat cu borne realizate în piatră de singurul meșter pietrar de pe traseu. De asemenea, se vor amenaja două popasuri cu bănci, iar pe hartă vor fi adăugate puncte gastronomice, locuri cu priveliști deosebite, crame, meșteșugari și locuri unde turiștii vor putea rămâne peste noapte.

Traseul tematic Via Soarelui va aduce astfel împreună iubitorii de vinuri bune, gastronomie și drumeții, meștesugarii de poveste, promovând în acest fel obiceiurile locale.

“Via Soarelui este traseul care îl ajută pe drumeț să descopere podgoria Dealul Mare. Este un traseu foarte variat care măsoară 150 km și care poartă călătorul mai aproape de natură, de crame, conace și biserici, de producători locali și meșteșugari, de viața simplă și frumoasă de la țară. Proiectul este inovator pentru regiune și urmărește să implice în activitățile de amenajare a rutei mulți membri ai comunităților traversate de traseu, în special tineri”, a adăugat Mircea Crisbășanu, vicepreședinte Asociația Centrul Cultural și Comunitar Nucu.

Prima bornă de pe Via Soarelui se va afla chiar la Conacul Nucu din orașul Urlați, județul Prahova. Asociația Centrul Cultural și Comunitar Nucu promovează diversitatea culturală, gastronomică, istorică, naturală a arealului Dealul Mare, cu scopul de a crește potențialul turistic și de dezvoltare unitară a acestui spațiu.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *