Premiul European Heritage Award / Premiul Europa Nostra 2023 pentru VIA TRANSILVANICA, România
5 min readBruxelles / Haga, 13 iunie 2023
Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat astăzi câștigătorii Premiului European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra 2023. În acest an, 30 de realizări remarcabile în materie de patrimoniu din 21 de țări au primit Cea mai înaltă distincție europeană în domeniu (a se vedea lista completă de mai jos). Printre câștigătorii din acest an se numără și Via Transilvanica din România. Acesta este un traseu de drumeție de lungă distanță, care se întinde pe 1.400 de kilometri, în 20 de regiuni etnice și culturale diferite din România și aproximativ 400 de comunități, prezentând 12 situri din patrimoniul mondial UNESCO. Punând accentul pe valorile de mediu, sociale și de patrimoniu ale traseului, acesta contribuie la dezvoltarea locală durabilă, conservând și cultivând în același timp patrimoniul de-a lungul traseului său, și creează o sursă de mândrie locală și internațională durabilă.
Cei 30 de câștigători au fost selectați de juriul format din experți în domeniul patrimoniului din întreaga Europă, în urma evaluării de către comitetele de selecție responsabile de examinarea cererilor de premiere, care anul acesta au fost depuse de organizații și persoane fizice din 35 de țări europene.
Cecilia Bartoli, mezzosoprana de renume mondial și președinta Europa Nostra, a declarat: “Îi felicit călduros pe câștigătorii din acest an ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra pentru recunoașterea lor bine meritată. Acestea sunt exemple inspirate care contribuie cu adevărat la construirea unei Europe mai frumoase, mai durabile și mai incluzive. Poveștile lor de succes demonstrează modul în care adversitatea poate fi depășită prin punerea în comun a expertizei, a dedicării, a creativității și a inovației. Aștept cu nerăbdare să îi întâlnesc personal și să îi sărbătoresc pe toți câștigătorii la ceremonia de decernare a Premiilor europene pentru patrimoniu, care va avea loc în iubitul nostru Oraș de Patrimoniu Mondial, Veneția.”
Reacționând la anunțarea câștigătorilor din 2023, Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru Promovarea Stilului nostru de viață european, care este în prezent responsabil pentru cultură, a declarat: “Fiecare realizare câștigătoare a Premiilor europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra din acest an este rezultatul unor competențe și angajamente extraordinare, colective și individuale, care acoperă locuri și tradiții de patrimoniu din întreaga Europă. Prin onorarea acestor realizări, reiterăm, de asemenea, angajamentul nostru ferm de a proteja patrimoniul nostru cultural comun, deoarece acesta este vital pentru sentimentul nostru de unitate în calitate de cetățeni și comunități ale Europei.”
Câștigătorii vor fi sărbătoriți la Ceremonia de Decernare a Premiilor europene pentru patrimoniu, care va avea loc în 28 septembrie la Palazzo del Cinema din Veneția. Acest eveniment prestigios va fi onorat cu participarea Ceciliei Bartoli, Președintele Europa Nostra. Margaritis Schinas, Vicepreședinte al Comisiei Europene, este, de asemenea, așteptată să participe la acest eveniment de nivel înalt. În cadrul ceremoniei, vor fi anunțați laureații Grand Prix și câștigătorul Premiului Public Choice Award, aleși dintre câștigătorii din acest an și care vor primi câte 10 000 EUR fiecare. Ceremonia va fi un moment important al Summitului European al Patrimoniului cultural 2023, organizat de Europa Nostra cu sprijinul Comisiei Europene, în perioada 27-30 septembrie, în orașul Veneția, care face parte din Patrimoniul Mondial.
Susținătorii și pasionații de patrimoniu sunt acum încurajați să descopere câștigătorii și să voteze online pentru a decide cine va câștiga Premiul Public Choice Award 2023, îndreptățit să primească un premiu în bani în valoare de 10.000 de euro.
Susținătorii Via Transilvanica sunt acum încurajați să voteze proiectul ca și câștigător la votul publicului >>> https://vote.europanostra.org/.
Instrucțiuni vot:
- Votează întâi proiectul Via Transilvanica;
- Alege și votează alte două proiecte;
- Completează cu datele tale și o adresă validă de email;
- Intră în email și validează înscrierea dând click pe link-ul primit. Vot finalizat!
Din Norvegia până în Portugalia, din Franța până în Ucraina: aceștia sunt câștigătorii Premiilor europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2023
Conservare și reutilizare adaptive
Fabrica de bere cu motoare cu aburi, Lobeč, CEHIA
Școala în aer liber Friluftsskolen, Copenhaga, DE
Hôtel de la Marine, Paris, FRANȚA
Grădinile regale din Veneția, ITALIA
Muzeul de arhitectură urbană din lemn, Vilnius, LITUANIA
Altarul Wit Stwosz din Bazilica Sfânta Maria, Cracovia, POLONIA
Plafoanele Mudéjar ale Catedralei din Funchal, Madeira, PORTUGALIA
Ruinele Mănăstirii San Pedro de Eslonza, Gradefes, SPANIA
Cercetare
Studii științifico-arheologice pentru conservarea orașului Ererouyk, ARMENIA/FRANȚA
Arhitectura protoindustrială din Veneto în epoca lui Palladio, ITALIA
Salvgardarea tehnicii de pescuit artizanal “Arte-Xávega”, PORTUGALIA
Educație, formare și competențe
MADE IN: Narațiuni despre meșteșuguri și design, AUSTRIA/CROAȚIA/SLOVENIA/SERBIA
Tâmplari fără frontiere, Paris, FRANȚA
Centrele naționale de restaurare a navelor istorice, NORVEGIA
Pathfinders of the Waters, Delta Dunării, ROMÂNIA
Implicarea și conștientizarea cetățenilor
Village Square Meer, Anvers, BELGIA
Muzeul de literatură din Irlanda (MoLI), Dublin, IRLANDA
Proiectul ALMADA, Lisabona, PORTUGALIA
Un-archiving Post-industrie, UCRAINA
Campionii patrimoniului
Salvarea patrimoniului cultural ucrainean online (SUCHO), UCRAINA/PROIECT INTERNAȚIONAL
Premiile Europa Nostra 2023 pentru proiecte remarcabile din Marea Britanie
În acest an, Premiile Europa Nostra se acordă la două proiecte de patrimoniu remarcabile dintr-o țară europeană care nu participă la programul Europa Creativă al UE.
Cleveland Pools, Bath, REGATUL UNIT (conservare și reutilizare adaptivă)
MINIARE: The Art & Science of Manuscript Heritage (Arta și știința patrimoniului manuscriselor), Cambridge, REGATUL UNIT (Cercetare)
Două decenii de prezentare a excelenței în materie de patrimoniu în Europa
Premiile europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 și sunt gestionate de Europa Nostra de atunci. Timp de 21 de ani, premiile au fost un instrument-cheie pentru recunoașterea și promovarea multiplelor valori ale patrimoniului cultural și natural pentru societatea, economia și mediul Europei.
Premiile au evidențiat și diseminat excelența în materie de patrimoniu și cele mai bune practici în Europa, au încurajat schimbul transfrontalier de cunoștințe și au conectat părțile interesate de patrimoniu în cadrul unor rețele mai largi. Premiile au adus beneficii majore câștigătorilor, cum ar fi o mai mare expunere (inter)națională, finanțare suplimentară și creșterea numărului de vizitatori. În plus, premiile au promovat o mai mare grijă pentru patrimoniul nostru comun în rândul cetățenilor europeni. Pentru date și cifre suplimentare despre premii, vă rugăm să vizitați site-ul web al premiilor.
Cererea de înscrieri pentru ediția din 2024 a premiilor este acum deschisă. Candidaturile pot fi depuse online prin intermediul www.europeanheritageawards.eu/apply. Depuneți candidatura și împărtășiți-vă know-how-ul!