sâm. apr. 27th, 2024

Gartner estimeaza ca veniturile mondiale din cipurile pentru IA vor ajunge la 53 miliarde USD in 2023

3 min read

Pana in 2027, se estimeaza o dublare a veniturilor din comercializarea cipurilor pentru IA

Semiconductorii conceputi pentru a executa sarcini de lucru ale inteligentei artificiale (AI) vor reprezenta in 2023 o oportunitate de venituri in valoare de 53,4 miliarde USD pentru industria semiconductorilor, ceea ce reprezinta o crestere cu 20,9% fata de 2022, conform unei prognoze difuzate de Gartner.

„Evolutiile din domeniul IA generative si utilizarea din ce in ce mai raspandita a unei game largi de aplicatii bazate pe inteligenta artificiala in centrele de date, in infrastructura edge si in dispozitivele terminale necesita implementarea de unitati de procesare grafica (GPU) de inalta performanta si dispozitive semiconductoare optimizate. Acest lucru stimuleaza productia si implementarea cipurilor pentru IA”, a declarat Alan Priestley, VP Analyst la Gartner.

Veniturile din semiconductorii pentru IA vor continua sa inregistreze o crestere de doua cifre in perioada de prognoza, crescand cu 25,6% in 2024 pana la 67,1 miliarde USD (vezi Tabelul 1). Pana in 2027, este de asteptat ca veniturile din cipurile pentru IA sa fie mai mari decat dublul dimensiunii pietei din 2023, ajungand la 119,4 miliarde USD.

Tabelul 1. Prognoza veniturilor din semiconductorii pentru IA, la nivel mondial, 2022-2024 (milioane USD)

  2022 2023 2024
Venituri (milioane USD) 44.220 53.445 67.148

 

Multe mai multe industrii si organizatii IT vor implementa sisteme care includ cipuri pentru IA pe masura ce utilizarea in organizatii a sarcinilor de lucru bazate pe IA devine matura. Pe piata de electronice de larg consum, analistii Gartner estimeaza ca, pana la sfarsitul anului 2023, valoarea procesoarelor de aplicatii cu inteligenta artificiala utilizate in dispozitive se va ridica la 1,2 miliarde USD, in crestere fata de 558 de milioane USD in 2022.

Necesitatea unor proiecte eficiente si optimizate pentru a sprijini executia eficienta a sarcinilor de lucru bazate pe IA va avea ca rezultat o crestere a implementarilor de cipuri pentru IA proiectate la comanda. „Pentru multe organizatii, implementarile la scara larga de cipuri personalizate pentru IA vor inlocui arhitectura cipurilor predominanta actuala – GPU-uri discrete – pentru o gama larga de sarcini de lucru bazate pe IA, in special cele bazate pe tehnici de IA generative”, a spus Priestley.

IA generativa stimuleaza, de asemenea, cererea de sisteme de calcul de inalta performanta pentru dezvoltare si implementare, multi furnizori oferind sisteme de inalta performanta bazate pe GPU si echipamente de retea identificand beneficii semnificative pe termen scurt. Pe termen lung, pe masura ce hiperscalarii cauta modalitati eficiente si rentabile de a implementa aceste aplicatii, Gartner se asteapta la o crestere a utilizarii de catre acestia de cipuri pentru IA proiectate la comanda.

Clientii Gartner pot citi mai multe in raportul “Forecast: AI Semiconductors, Worldwide, 2021-2027, 2Q23 Update.”.

Despre Gartner IT Symposium/Xpo

Gartner IT Symposium/Xpo este cea mai importanta intalnire pentru CIO si alti directori IT la nivel mondial. Directorii IT se bazeaza pe aceste conferinte pentru invata cum sa foloseasca oportunitatile ca tehnologia, perspectivele si tendintele sa modeleze viitorul IT si al afacerilor. Urmariti stirile si noutatile de la Gartner IT Symposium/Xpo pe Gartner Newsroom, pe X folosind #GartnerSYM, pe Instagram si pe LinkedIn.

Datele si locatiile viitoare pentru Gartner IT Symposium/Xpo includ:

16-19 octombrie | Orlando, FL

6-9 noiembrie | Barcelona, ​​Spania

13-15 noiembrie | Tokyo, Japonia

28-30 noiembrie | Kochi, India

Despre Gartner for High Tech

Gartner for High Tech pune la dispozitia liderilor din domeniul tehnologiei si echipelor lor cele mai bune practici bazate pe roluri, perspective din industrie si viziuni strategice asupra tendintelor emergente si schimbarilor pietei pentru a-si atinge prioritatile esentiale si pentru a construi organizatiile de succes de maine. Informatii suplimentare sunt disponibile la www.gartner.com/en/industries/high-tech

Urmariti stirile si actualizarile de la Gartner for High Tech pe X si LinkedIn folosind #GartnerHT.

Despre Gartner

Gartner, Inc. (NYSE: IT) ofera o perspectiva obiectiva si utila pentru directori si echipele lor. Indrumarile si instrumentele noastre de specialitate permit luarea unor decizii mai rapide si mai inteligente si o performanta mai buna in ceea ce priveste prioritatile esentiale ale unei organizatii. Pentru a afla mai multe, vizitati: gartner.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *