lun. iul. 22nd, 2024

Competiția Professional 2024 – Au fost anunțați finaliștii și candidații de pe lista scurtă

9 min read

EXPOZIȚIE: 19 APRILIE – 6 MAI 2024 | SOMERSET HOUSE, LONDRA

World Photography Organisation anunță finaliștii și fotografii selectați pe lista scurtă în categoria Professional a competiției Sony World Photography Awards 2024. Ajunsă la cea de-a 17-a ediție, competiția Professional recompensează o serie remarcabilă de lucrări atât pentru măiestria tehnică, cât și pentru abordarea originală a subiectelor narate.

Peste 395.000 de imagini din peste 220 de țări și teritorii au fost înscrise la Sony World Photography Awards 2024, acesta fiind cel mai mare număr de înscrieri înregistrat vreodată în categoria Professional.

Câștigătorul titlului Photographer of the Year 2024 va fi ales din rândul celor care se regăsesc pe lista finaliștilor categoriei Professional și va fi anunțat pe 18 Aprilie. Câștigătorul titlului Photographer of the Year va primi un premiu în valoare de 25.000 de dolari și un kit de echipamente de imagistică digitală Sony și, în plus, va beneficia de o prezentare personală a lucrărilor sale în cadrul Sony World Photography Awards de anul viitor. Această oportunitate le permite fotografilor să continue să își dezvolte proiectul câștigător sau să expună lucrări noi, obținând astfel vizibilitate suplimentare și ocazia de a evolua în carieră.

O selecție de imagini ale fotografilor finaliști și ale celor incluși pe lista scurtă va fi prezentată în cadrul expoziției Sony World Photography Awards 2024 ce va avea loc la Somerset House în perioada 19 aprilie-6 mai 2024, urmând ca ulterior acestea să fie expuse în mai multe locații.

Vorbind în numele întregului juriu, Monica Allende, Președinta juriului, a afirmat: „Juriul a fost captivat de poveștile care surprind atât bucuriile, cât și provocările existenței umane pe întreaga planetă. Am fost încântați de aspectul divers, de calitatea înaltă și de creativitatea stilurilor fotografice expuse.”

Cei trei finaliști și proiectele pentru fiecare categorie a competiției Profesional din cadrul Sony World Photography Awards 2024 sunt:

ARHITECTURĂ & DESIGN

În Sala Mayor (Living Room), Siobhán Doran (Irlanda) documentează casele familiilor care s-au îmbogățit din comerțul cu zahăr din Filipine, printr-o serie de portrete ale camerelor lor de zi. În Tehran Campus Town, Yaser Mohamad Khani (Republica Islamică Iran) explorează noile cartiere construite în periferia Teheranului printr-o serie de fotografii impresionante ce surprind dezvoltarea urbană în contextul unui peisaj stâncos și montan. Proiectul lui Karol Pałka (Polonia), Spa Island, analizează modul în care facilitățile spa sunt integrate în viața comunității din Slovacia, ca spații de întâlnire și interacțiune.

CREATIVITATE

În lucrarea The Gay Space Agency, Mackenzie Calle (Statele Unite) reimaginează istoria NASA, care nu a avut niciodată un astronaut LGBTQ+, conceptualizând în schimb o agenție spațială care să primească și să celebreze astronauții LGBTQ+. Seria Gilded Lilies: Portraits of Cut Flowers a lui Tine Poppe (Norvegia) ia în considerare impactul dăunător al florilor tăiate asupra mediului, prin intermediul unor buchete realizate cu grijă pe fundalul unor peisaje devastate de schimbările climatice. În proiectul realizat de Sujata Setia (Marea Britanie), numit A Thousand Cuts, aceasta examinează durerea și rezistența supraviețuitoarelor abuzurilor domestice din comunitatea sud-asiatică din Marea Britanie, printr-o serie de portrete lucrate în mod complicat, cu incizii în suprafața fotografiilor, care dezvăluie un strat de hârtie roșie dedesubt.

PROIECTE DOCUMENTARE

În Critical Minerals – Geography of Energy Davide Monteleone (Italia) analizează extragerea mineralelor necesare pentru obținerea energiei regenerabile, analizând îndeaproape tributul uman epuizant al extracției cobaltului în Republica Democrată Congo. În Spiralkampagnen: Forced Contraception and Unintended Sterilisation of Greenlandic Women Juliette Pavy (Franța) explorează impactul de durată al campaniei control reproductiv condusă de autoritățile daneze în Groenlanda în perioada 1966-1975, în timpul căreia unor mii de tinere groenlandeze le-au fost implantate dispozitive intrauterine fără consimțământul lor, ceea ce a dus în multe cazuri la sterilitate. Proiectul LGBTQIA Refugees: Fleeing Uganda al lui Brent Stirton (Africa de Sud) documentează viețile unor persoane care au fost forțate să părăsească Uganda din cauza legilor stricte care interzic homosexualitatea, iar acum încearcă să își refacă viețile în locuințe sigure din Kenya.

MEDIU

Lucrarea Echoes of the Hive a lui Mahé Elipe(Franța) documentează eforturile populației mayașe din sudul Mexicului de a conserva o specie de albine, esențială pentru religia și cultura lor, în urma otrăvirii acestora în masă cu pesticide. Seria Tropicalia a lui Jean-Marc Caimi și a Valentinei Piccinni (Italia) examinează modul în care Sicilia s-a adaptat la schimbările climatice și la creșterea temperaturilor, concentrându-se asupra noilor practici agricole inițiate de fermierii și oamenii de știință locali, care încep să cultive mai multe fructe tropicale. Folosind ca punct de plecare obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU de eradicare a foametei, Maurizio Di Pietro (Italia) analizează promovarea insectelor ca sursă de hrană în seria Zero Hunger.  

PEISAJ

În Wildfires of Palermo Jim Fenwick (Marea Britanie) surprinde tonurile extraordinare ale cerului din Palermo, luminat de incendiile de vegetație care fac ravagii în zona rurală a Siciliei. Seria lui Eddo Hartmann (Olanda), The Sacrifice Zone, explorează o zonă îndepărtată din Kazahstan, care a fost cândva locul în care au fost amplasate principalele instalații de testare nucleară ale Uniunii Sovietice, utilizând lumina infraroșie pentru a evoca impactul contaminării cu radiații invizibile pentru ochiul uman. În An Atypical Chinese Landscape, Fan Li (China Continentală) descrie un peisaj enigmatic, pustiit, populat de obiecte și construcții abandonate. Fragmentele aruncate sunt sugestive pentru viețile trecute necunoscute, care au lăsat urme permanente în peisaj.

PORTFOLIU

În lucrarea Quest for Coherence a lui Aly Hazzaa (Egipt), fotograful, cu ochiul său format pentru detalii și cu o abordare jucăușă a fotografiei de stradă, surprinde momente vizuale ingenioase pe străzile din Cairo. Seria Parenthood realizată de Angelika Kollin (Estonia) examinează conceptul de familie ca nucleu al vieții, printr-o serie de portrete alb-negru ale părinților și ale copiilor lor. În seria Portraits and Landscapes a lui Jorge Mónaco (Argentina), fotograful invită privitorul să pătrundă în poveștile intime ale subiecților săi, oferind o perspectivă reflexivă asupra diversității umane.  

PORTRET

În urma unor cercetări aprofundate în arhive și a colaborării cu genealogi – pentru a da de urmă personajelor care i-au pozat -, seria Descendants of Black American Civil War Combatants a lui Drew Gardner (Marea Britanie) prezintă fotografiile unor luptători americani de culoare din Războiul Civil, prin intermediul unor portrete ale descendenților acestora. În lucrarea Father and Son a lui Valery Poshtarov (Bulgaria), fotograful a rugat tați și fii din Bulgaria, Georgia, Turcia, Armenia, Serbia și Grecia să se țină de mână. Acest mic, dar important act de tandrețe familială creează un portret intim și emoționant al masculinității și al relațiilor paterne. În The First Car Adali Schell (Marea Britanie) își portretizează prietenii în primele lor mașini, evocând sentimentul unei călătorii comune, amintiri pe jumătate uitate și sentimentul de neliniște al tinerilor care cresc în Los Angeles.

SPORT

În Finger Wrestling in Bavaria Angelika Jakob (Germania) prezintă sportul mai puțin cunoscut al luptelor cu degetele. Evocând umor și căldură, imaginile lui Jakob descriu procesul intensiv de antrenament cu ajutorul greutăților pentru degete și atmosfera tumultoasă a pregătirilor. În lucrarea lui Thomas Meurot (Franța), Kald Sòl (Cold Sun), urmărim o expediție de surfing în Islanda, formatul alb-negru fiind folosit pentru a sublinia temperaturile scăzute care persistau chiar și sub soarele strălucitor al iernii. În lucrarea Surf in Dakar, Tommaso Pardini (Italia) este analizată scena în plină dezvoltare a surfului senegalez prin intermediul călătoriei unui tânăr surfer promițător care aspiră să concureze la nivel internațional.

NATURĂ STATICĂ

În lucrarea Still Like Art realizată de către Peter Franck (Germania), fotograful surprinde o serie de scene naturale și compoziții statice ciudate și suprarealiste, realizate în alb-negru. London Plane Tree, Beth Galton (Statele Unite) ia în considerare desprinderea straturilor identității noastre prin fotografierea unor benzi de scoarță de copac suprapuse peste autoportrete. Seria lui Federico Scarchilli (Italia), Flora, evidențiază rolul vital al plantelor în medicină, juxtapunând fotografii ale unor specii-cheie care au avut un rol existențial în dezvoltarea medicinei moderne, cu rânduri ordonate de pastile așezate simetric.

VIAȚĂ SĂLBATICĂ & NATURĂ

Suspended Worlds a Evei Berler (Grecia) invită privitorul să privească mai îndeaproape în lumea pânzei de păianjen, unde timpul și acțiunea sunt înghețate, captând complexitatea artistică și neregulată a acestor creații efemere. În lucrarea lui Jasper Doest (Olanda), In the Footsteps of Giants, fotograful dezvăluie echilibrul delicat dintre oameni și elefanți în zonele rurale din Zambia, un armistițiu nesigur care este din ce în ce mai perturbat, deoarece ambele populații se luptă pentru resurse limitate. În King Without a Throne: Poached or Dehorned, fotograful Haider Khan (India) documentează doi rinoceri aflați în captivitate în Germania și India. Seria explorează complexitatea „decornării” care, deși ajută la protejarea rinocerilor de braconieri, îi lasă vulnerabili, fără sistemul lor natural de apărare.

Lucrările fotografilor finaliști și ale celor selectați pe lista scurtă în cadrul categoriei Professional au fost jurizate de: Elena Navarro, Curator de Fotografie, Producător și Consultant, Mexic; Mutsuko Ota, Director Editorial, IMA Magazine, Japonia; Elisabeth Sherman, Curator Senior, Director de Expoziții și Colecții, International Center of Photography (ICP), Statele Unite; Tanzim Wahab, Curator, Spore Initiative, Germania și Directorul Festival Chobi Mela, Bangladesh; și Monica Allende, Curator Independent, Consultant de Fotografie și Președintă a Juriului.FINALIȘTII  COMPETIȚIEI ȘI LISTELE SCURTE

 

ARHITECTURĂ & DESIGN

Finaliști

Siobhán Doran, Irlanda

Yaser Mohamad Khani, Republica Islamică Iran

Karol Pałka, Polonia

Lista scurtă

Francesco Amorosino, Italia

Maciej Czarnecki, Polonia

Joseph Horton, Marea Britanie

Marc Koegel, Canada

Julia Mustonen-Dahlkvist, Finlanda

Nick Ng, Malaezia

Albrecht Voss, Germania

CREATIVITATE

Finaliști

Mackenzie Calle, Statele Unite

Tine Poppe, Norvegia

Sujata Setia, Marea Britanie

Lista scurtă

Daniela Balestrin, Brazilia

Diana Cheren Nygren, Statele Unite

Peter Franck, Germania

Noru Innes, Finlanda

Lei Jiang, China Continentală

Romain Laurendeau, Franța

Qiu Yan, China Continentală

PROIECTE DOCUMENTARE

Finaliști

Davide Monteleone, Italia

Juliette Pavy, Franța

Brent Stirton, Africa de Sud

Lista scurtă

Raphael Alves, Brazilia

Ernesto Benavides, Peru

Natalia Garbu, Moldova

Eddo Hartmann, Olanda

Jens Juul, Denemarca

Frankie Mills, Marea Britanie

Renaud Philippe, Canada

MEDIU

Finaliști

Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni, Italia

Mahé Elipe, Franța

Maurizio Di Pietro, Italia

Lista scurtă

Javier Arcenillas, Spania

Aletheia Casey, Australia

Sachin Ghai, India

Jonas Kakó, Germania

Maximilian Mann, Germania

Kathleen Orlinsky, Statele Unite

PEISAJ

Finaliști

Jim Fenwick, Marea Britanie

Eddo Hartmann, Olanda

Fan Li, China Continentală

Lista scurtă

Liang Chen, China Continentală

Hendrik J. Hunter, Olanda

Kevin Kraugartner, Germania

Alessio Paduano, Italia

Ekrem Sahin, Turcia

Yevhen Samuchenko, Ucraina

Haozheng Wu, Macao

PORTFOLIU

Finaliști

Aly Hazzaa, Egipt

Angelika Kollin, Estonia

Jorge Mónaco, Argentina

Lista scurtă

Paweł Bojarski, Polonia

Lydia Grizzle, Statele Unite

Horst Kirstner, Germania

Anna Neubauer, Austria

Mojtaba Radmanesh, Republica Islamică Iran

 

 

PORTRET

Finaliști

Drew Gardner, Marea Britanie

Valery Poshtarov, Bulgaria

Adali Schell, Statele Unite

Lista scurtă

Liang Chen, China Continentală

Owen Harvey, Marea Britanie

Jiatong Lu, China Continentală

Michael O. Snyder, Statele Unite

 

 

SPORT

Finaliști

Angelika Jakob, Germania

Thomas Meurot, Franța

Tommaso Pardini, Italia

Lista scurtă

Lorenzo Foddai, Italia

Oles Kromplias, Ucraina

James Rokop, Statele Unite

Piotr Sadurski, Polonia

Kai Schwörer, Germania

Luis Tato, Spania

Lucas Urenda, Chile

 

NATURĂ STATICĂ

Finaliști

Peter Franck, Germania

Beth Galton, Statele Unite

Federico Scarchilli, Italia

Lista scurtă

William Abranowicz, Statele Unite

Raúl Belinchón Hueso, Spania

Kristina Kulakova, Austria

Helen McLain, Statele Unite

Michael Young, Statele Unite

VIAȚĂ SĂLBATICĂ & NATURĂ

Finaliști

Eva Berler, Grecia

Jasper Doest, Olanda

Haider Khan, India

Lista scurtă

Steven Begleiter, Statele Unite

Kathryn Cooper, Marea Britanie

Massimo Giorgetta, Italia

Kathleen Orlisnky, Statele Unite

Jen Osborne, Canada

Jacques Smit, Africa de Sud

Lukas Zeman, Republica Cehă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *