lun. apr. 29th, 2024

Studiu de caz – Solutia ATEN pentru control centralizat audio-vizual la Hard Rock® Cafe Dubrovnik

5 min read

Implementarea sistemului integrat de gestionare audio-vizual de catre ATEN pentru optimizarea performantei la Hard Rock® Cafe Dubrovnik

Orasul vechi, Dubrovnik, este un labirint de stradute inguste, iar cladirile cu ziduri puternice sunt dovada rezistentei sale de-a lungul secolelor. Popularitatea Dubrovnikului ca locatie de filmare, inclusiv pentru iconicul Game of Thrones, i-a crescut si mai mult atractivitatea. De aceea, a fost orasul ideal pentru deschiderea primului Hard Rock® Cafe licentiat din Croatia. Astfel, in aprilie 2023, Hard Rock® Cafe Dubrovnik si-a deschis portile pentru prima data. Cafeneaua este formata din trei zone principale care pot gazdui peste 400 de oaspeti: zona interioara a cafenelei si magazinul Rock, o curte cu terasa si o zona in aer liber cu vedere la Fantana Mare a lui Onofrio. Interiorul este decorat cu suveniruri clasice rock, cum ar fi chitare, costume si fotografii ale muzicienilor celebri, creand o atmosfera unica care te va transporta in lumea rock and roll-ului.

Provocarea – Control centralizat audio-vizual de pe o singura tableta, pentru toate zonele Hard Rock® Cafe

Daca luam in considerare specificul Hard Rock® Cafe, este necesara asigurarea unui spatiu tehnic complet functional. Intr-o locatie in care se organizeaza evenimente, calitatea echipamentelor audio-video si a sistemului de lumini spune multe despre potentialul locatiei. Aceasta calitate este data si de capacitatea echipamentelor de a putea fi integrate intr-un singur sistem de control. Motivatia implementarii acestui proiect a fost chiar schimbarea structurii audio-video-lumini care era imbatranita, pentru a putea optimiza tot procesul de control centralizat. In acest fel, personalul va lucra cu usurinta accesand toate zonele cafenelei de pe o simpla tableta.

Dupa implementarea proiectului, in Rack au ajuns doua clase mari de echipamente ATEN: ProAV – video matrix pentru semnal video si un Controler pentru a fi conectat la tableta. Tableta poate functiona cu mai multe meniuri stabilite de client in functie de necesitati si de zonele Hard Rock® Cafe. Astfel, se poate controla fiecare zona, prin gestionare video, volum sunet, gestionare scena, motorizarea luminilor, pentru a raspunde cerintelor variabile in functie de eveniment. De asemenea, vitrinele de pe pereti sunt elemente de atractie care trebuie puse in valoare cat mai bine, iar momentele dinamice din timpul concertelor au nevoie de suport tehnic care sa raspunda rapid. Fara controlul de pe tableta, fiecare sistem ar fi avut propriul modul de comanda si control, fiind mai dificil de gestionat.

”Partenerul nostru, LAV Projekt, a colaborat cu clientul pentru a construi interfete unificat, asigurand, astfel, comanda si controlul. In acelasi timp, este important de mentionat faptul ca cei de la Hard Rock® Cafe au cerut respectarea cu strictete a normelor de calitate. Documentatia tehnica permitea utilizarea unor anumite branduri, iar compatibilitatea dintre produse a reprezentat o a doua provocare.  Partenerul LAV Projekt a optat pentru display-uri SONY, sistem audio Xilica, video si controler ATEN. Directia proiectului ducea catre schimbarea structurii audio-video, care era depasita tehnic, intr-una modernizata si performanta, care sa corespunda standardului de calitate.”, a declarat Sorin Oprescu, Field Applications Engineer ATEN Eastern Europe.

Arhitectura solutiei

Reproducerea de inalta calitate, cu cat mai putina latenta, a necesitat implementatarea unui comutator matricial modular ATEN VM1600A in combinatie cu module de intrare HDMI ATEN VM7814 si module de iesire HDBaseT ATEN VM8514. Aceasta a permis distribuirea semnalului in continuare, prin cabluri HDMI. Pentru a putea afisa acel semnal in format 4K, s-a combinat VM1600A cu extensoarele ATEN VE816R. Astfel, s-au putut trimite semnale video 4k la distante de pana la 100 de metri, adica acoperirea aproape in intregime a cladirii. Controlul centralizat al sistemelor audio-video este asigurat de ATEN VK2200, a doua generatie a Control Box-ului ATEN, care este procesorul cu cea mai inalta performanta din serie.

Operarea usoara a acestui procesor este asigurata de panoul tactil ATEN VK330 de 10.1 inch (Touch Panel), care vine cu aplicatia preinstalata ATEN Control System, conceputa pentru utilizare integrata cu sistemul ATEN. Clientul are optiunea de a selecta si controla toate intrarile/iesirile audio-video din toate zonele Hard Rock® Cafe. Cerintele de stabilitate a retelei electrice a sistemului s-au indeplinit prin implementarea unui surse de alimentare neintreruptibila ATEN OL3000HV, iar acest UPS profesional asigura alimentarea de urgenta cand sursa principala de energie esueaza. Sursa de alimentare este cuplata cu panourile de alimentare ATEN PE8208 si ATEN PE8216G care ofera multiple optiuni de control si controlul de la distanta al prizelor, conform cu prize grupate sau individuale, ceea ce permite controlul si monitorizarea alimentarii cu energie a tuturor dispozitivelor din sistem.

Solutia aleasa consta in controler ATEN VK2200 alaturi de procesor audio Xilica si lumini de scena. Controler-ul are rolul de a controla video matrix-ul, procesorul audio si procesorul de lumini si ofera clientului o interfata foarte usor de utilizat cu ajutorul tabletei, fara a parasi aplicatia.

Compatibilitate

Provocarea adevarata a fost construirea unui driver pentru procesorul audio Xilica, in asa fel, incat, controlerul ATEN sa dea comenzi corecte catre procesor. Setul de instructiuni trebuia sa fie compatibil cu Xilica. Un alt impediment, a fost ca, dupa integrarea sistemului, cel mai indepartat monitor prezenta probleme de imagine datorita conectarii cu cabluri de slaba calitate. In acest caz, acestea au fost inlocuite cu cabluri ATEN care suporta distante de 100-150 metri.

Concluzie

Fata de alte solutii Hard Rock® Cafe, solutia ATEN este una centralizata cu care se poate interactiona usor. Avantajul este ca se pot efectua modificari asupra functionalitatii solutiei chiar din locatie, cu ajutorul integrarii pe tableta, a tuturor elementelor audio-vizuale. In cazul unei solutii fara control centralizat, nu poti vedea in timp real ce modificari sunt efectuate, fiind necesara verificarea in locatie de fiecare data pana cand se ajunge la forma dorita. Solutia ATEN asigura confirmarea instantanee de la distanta. Proiectul Hard Rock® Cafe Dubrovnik a fost implementat in urma cu mai putin de un an cu echipamente ATEN, iar implementarea partenerului LAV Projekt se doreste a fi replicata si in alte locatii Hard Rock® Cafe. Succesul solutiei a plasat proiectul ca prima aparitie pe site-ul LAV Project, acestia mandrindu-se cu complexitatea lui.

Despre ATEN

Infiintata  in anul 1979, ATEN International Co., Ltd. (TWSE: 6277), este cel mai mare furnizor de echipamente de conectivitate AV/IT si solutii de administrare. Incluzand solutii KVM, solutii A/V profesionale si solutii inteligente de alimentare,  gama de produse ATEN conecteaza, administreaza si optimizeaza echipamentele electronice din mediile corporate, guvernamental, educatie, media si transporturi. ATEN detine peste 570 de brevete inregistrate la nivel international si o echipa de cercetare ce asigura un flux constant de solutii inovatoare, de unde rezulta un portofoliu cuprinzator de produse disponibile la nivel mondial. Avand sediul in Taiwan, ATEN International Co., Ltd. s-a extins si are astazi subsidiare in China, Japonia, Coreea de Sud, Belgia, Australia, S.U.A, Regatul Unit, Rusia, Turcia, Polonia, India si Romania – cu centre de cercetare in Taiwan, China si Canada. Pentru mai multe informatii despre ATEN, vizitati www.aten.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *