joi. nov. 21st, 2024

De ce este necesar un ghid de nursing

3 min read

Nursing-ul provine din limba engleză și se traduce liber în română ca `asistență medicală`. Termenul este consacrat internațional și folosit de Organizația Mondială a Sănătății pentru funcția specifică sorei diplomate, care ajută indivizii bolnavi sau sănătoși să îndeplinească acele activități care contribuie la menținerea sau la recuperarea sănătății lor. Profesia de asistent medical înseamnă aplicarea unui complex de activități în scopul menținerii și recâștigării sănătății precum și prevenirea îmbolnăvirii.
După cum am observat, nursingul aparține domeniului medical, iar ca să practici această meserie trebuie să frecventezi o școală de aistenți medicali. Este foarte important, ca în rolul de asistent medical să ai cunoștințe solide despre acest domeniu și sa rămâi la curent cu informațiile si noutățiile, deoarece vei avea un rol important în viața oamenilor, oferindu-le îngrijire, înțelegere și compasiune.

Cea mai potrivită alegere pentru a învăța despre profesiunea de nursing pentru a da examenul la facultatea de medicină și nu numai, este achiziționarea unui ghid de nursing. Acest manual are scopul de a oferi viitorilor asistenți medicali un mijloc de a-si pastra si imbunatati teoria si practica si de a-si actualiza cunostintele despre sistemul medical mereu in schimbare.

Un exemplu excelent este un ghid de nursing scris de cunoscuta autoare a multor cărți în acest domeniu, Lucreția Titirică. În cazul în care nu ai auzit până acum de această doamnă, ar trebui să știi că ea a format întregi generații de asistenți medicali în România, având astfel o contribuție capitală la ridicarea prestigiului acestei profesii. Lucreția Tititrică a elaborat mai mult de 10 manuale dedicate pregătirii de profesionişti în domeniu, manuale care se regăsesc în programele de învăţământ, examene şi concursuri. Activitatea Lucreției Titircă este recunoscută pe plan național și internațional, fiind câștigătoare a numeroase diplome, titluri de onoare şi insigne precum şi numeroase premii pentru contribuţia importantă la afirmarea profesiei de asistent medical.

Manualul scris de Lucreția Titircă se adresează atat cursanților din școlile sanitare postliceale, cât și asistenților medicali, profesorilor de nursing sau practicienilor din domeniu. Conceptul de îngrijire prezentat de autoare se bazează pe modelul elaborat de Virginia Henderson, ajutându-i pe cursanți să cunoască mai în detaliu pe bolnavi și să le ofere îngrijiri calitative, complete și individuale. Lucrarea este un bun ajutor pentru studierea teoretică a nursingului, prin aprofundarea unui limbaj adecvat, profesionist. Acest ghid de nursing oferă elevilor și celor care vor să își facă o carieră din acest job onorabil, principii care reprezintă fundamentul actului de îngrijire și modul practic de a transpune cunoștințele acumulate cu profesionalism. Lucrarea își propune să ofere elemente de orientare pentru aplicarea unui concept teoretic modern și creativ. Elevii găsesc în acest indispensabil ghid de nursing, un punct de pornire teoretic pentru reflexie, în vederea aplicării cunoștințelor în viața reală.

Competențele și abilitățiile dobândite ale asistentei medicale, constituie punctul pivotal în aplicarea precesului de îngrijire după un model profesional, științific.
În încheiere vă propun enumerarea a câtorva dintre valorile fundamentale ale asistentei medicale, fără de care orice carte de specialitate este inutilă și pe care nicio carte nu le poate însufleți persoanei responsabile de acestă activitate: demnitatea umană, altruismul, integritate, profesionalism. Aceste valori sunt esentiale, insa nu sunt suficiente pentru a fi un bun asistent medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *