vin. apr. 19th, 2024

De ce scenariul romanului 1984 poate fi posibil in viitor

3 min read

In anul 1949, scriitorul britanic George Orwell a publicat romanul politic de referinta care avea un nume sec: “1984”.
Subiectul romanului era inspirat din evenimentele care deja se intamplau in acele vremuri in Uniunea Sovietica, loc in care indivizii erau oprimati cel mai adesea pe criterii politice.
Astfel Orwell si-a imaginat o lume post apocaliptica impartita intre trei mega state, care ocupau suprafata a mai multor continente si care se aflau mereu in razboi sau in aliante, dupa cum dictau interesele de moment ale conducatorilor.

In lumea anului 1984, actiunea se desfasoara in statul Oceania, care cuprindea Marea Britanie, Australia si cele doua Americi, iar orasul in care este plasat firul evenimentelor este Londra, reconstruita dupa un atac nuclear devastator.

Personajul principal traieste intr-o lume de cosmar, in care oamenilor normali le sunt interzise pana si cele mai intime libertati, fiind supravegheati foarte atent prin intermediul unui sistem centralizat si foarte sofisticat de urmarire a miscarilor si vocilor, indiferent de locul in care se aflau.

Societatea era controlata de catre partidul unic, al carui reprezentant, “Fratele cel Mare” era divinizat printr-un cult al personalitatii impus cu brutalitate.
Oamenii care nu faceau parte din nomenclatura inalta a partidului, erau pedepsiti prin tortura psihica si fizica, pana si pentru cele mai neinsemnate ganduri neconforme, pentru ca apoi sa fie eliberati si executati atunci cand nu se asteptau.

Unul dintre principiile partidului care guverna lumea respectiva era: “Ignoranta inseamna putere”, ceea ce se refera la faptul ca atat ignoranta oamenilor, cat si lipsa acestora de preocupare in ceea ce priveste soarta si politica statului, va oferi prilejul conducatorilor sa isi creasca puterile si in final sa ii oprime.

Acest aspect ne poate duce cu gandul la ceea ce se intampla in vremurile noastre, vremuri in care pentru mentinerea unui stat democratic este nevoie de implicarea tuturor cetatenilor.
Este necesar ca democratia sa fie de tip participativ, iar cetatenii unei tari sa ia parte activ la viata politica, informandu-se cu privire la ceea ce se intampla in tara din cat mai multe surse posibile, si sa protesteze atunci cand masurile adoptate de catre guvernanti nu se aliniaza cu asteptarile lor.

Relaxarea si neimplicarea cetatenilor in procersul democratic va avea efecte extrem de toxice pentru stat, astfel incat unele grupuri politice pot confisca puterea si transforma tara intr-o dictatura autocrata.

Observam ca inca mai exista cateva exemple de state totalitate conduse mai mult sau mai putin dupa principiile lui Orwell, iar acest aspect este tolerat mult prea usor de catre comunitatea internationala.
Astfel de state esuate sunt un pericol pentru ordinea mondiala, prin insasi principiile cu care sunt conduse, care se refera explicit la faptul ca statele capitaliste sunt dusmanii lor, precum si ca in final capitalismul trebuie sa dispara, pentru a face loc totalitarismului de tip opresiv.

Deoarece avem inca experienta anterioara a unei dictaturi comuniste de 40 de ani, este necesar sa fim vigilenti, sa ii urmarim cu atentie si sa ii judecam pe cei care ne conduc, indiferent de partidul din care fac parte.

Exercitandu-ne dreptul la vot si fiind vigilenti in legatura cu corectitudinea acestuia, vom putea impiedica ca scenariile de tipul “1984” sa se materializeze si sa transforme lumea in care traim intr-o distopie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *