mar. dec. 1st, 2020

Vinul alb este alegerea perfecta pentru mancarea sofisticata!

4 min read

Pentru adevaratii gurmanzi, alegerea vinului este o treaba cat se poate de serioasa, mai ales pentru cei care prefera mancarurile sofisticate sau mediteraneene. Atunci cand vorbim despre vin alb de calitate, ne ducem imediat cu gandul la crama Girboiu, o crama renumita in Romania care produce vinuri excelente premium inca din 2005.

Aceasta crama ofera o varietate de 6 gama de vinuri:

-Bacanta;

-Cuartz;

-Epicentrum;

-Livia;

-Tectonic;

-Varancha.

Sa luam de exemplu sticle de Tectonic Fume Blanc. Acesta este un cupaj alb complex realizat din soiurile Sauvignon Blanc Barrique, Feteasca Alba si Resiling de Rhin care ofera un mix de arome de fructe exotice, piersica alba si note fine de vanilie, migdale si unt. Corpolent, cu o aciditate crocanta, vinul impresioneaza printr-un postgust persistent si revigorant.

Sauvignon blanc este un soi de struguri cu coaja verde care provine din regiunea Bordeaux a Frantei. Strugurele isi primeste cel mai probabil numele din cuvintele franceze sauvage („salbatic”) si blanc („alb”) datorita originilor sale timpurii, ca struguri indigeni din sud-vestul Frantei.  Sauvignon blanc este plantat in multe dintre regiunile viticole ale lumii, producand un vin alb, crocant, uscat si racoritor. Strugurele este, de asemenea, o componenta a celebrelor vinuri de desert de la Sauternes si Barsac. Sauvignon blanc este cultivat pe scara larga in Franta, Chile, Romania, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud, Bulgaria, statele Washington si California din SUA. Unele soiuri de struguri albi Sauvignon din America, in special din California, pot fi numite si „Fumé Blanc”, un termen de marketing inventat de Robert Mondavi cu referire la Pouilly-Fumé.

In functie de clima, aroma poate varia de la iarba agresiva la aroma tropicala dulce. In climatul mai racoros, strugurii are tendinta de a produce vinuri cu aciditate vizibila si „arome verzi” de iarba, ardei gras verde si urzici cu unele fructe tropicale (cum ar fi fructele pasiunii) si note florale (cum ar fi floarea de batran). In climatul mai cald, poate dezvolta mai multe note de fructe tropicale, dar risca sa piarda multa aroma din cauza maturitatii excesive, lasand doar note usoare de grapefruit si fructe de copac (cum ar fi piersica).

Cum ar trebui sa servesc Sauvignon Blanc?

La fel ca toate vinurile albe, Sauvignon Blanc trebuie servit la rece. Daca vinul este prea cald, alcoolul va fi mai vizibil, in timp ce aromele si aciditatea vor avea un gust plictisitor. Prea rece, iar aromele si aromele sunt dezactivate. Cel mai bun interval de temperatura este de 20-25 C, care poate fi atins in doua ore in frigider sau 30-40 minute intr-o baie cu apa cu gheata. Daca nu terminati o sticla de Sauvignon Blanc, inlocuiti dopul si puneti vinurile la loc in frigider. Aromele vor ramane proaspete timp de 2–4 zile. Dincolo de asta, vinul va incepe sa se oxideze. In acel moment, este cel mai bine folosit pentru gatit.

Aceste vinuri albe se potrivesc bine cu feluri de mancare care contin rosii crude sau abia gatite, cum ar fi gazpacho, consumé de rosii sau vinegreta de rosii si branzeturi de capra tinere – sau salate care contin branza de capra si au o afinitate cu ierburi proaspete, in special marar.

Si acest stil de sauvignon este un vin potrivit cu mancaruri japoneze, cum ar fi sushi si sashimi, dim sum pe aburi si prajite pe baza de fructe de mare si somon afumat, mai ales daca fumul este delicat.

Un nou studiu sugereaza ca vinul alb este la fel de bun pentru inima ca si vinul rosu. Se pare ca vinul alb nu primeste suficient credit! Desi s-a dovedit ca pielea strugurilor are un continut ridicat de antioxidanti si substante nutritive, s-a descoperit recent ca pulpa (miezul) strugurilor este la fel de sanatoasa pentru dvs.! Doua pahare de vin alb pe zi pot reduce riscul de boli de inima cu cel putin 25%.

Un studiu de la Universitatea din Buffalo releva faptul ca consumul de vin alb se coreleaza direct cu o functie pulmonara mai buna. Cum? Vinul alb poseda substantele nutritive necesare pentru a mentine tesuturile pulmonare sanatoase si functioneaza bine. Desi consumul de vin rosu beneficiaza si de plamani, vinul alb s-a dovedit a fi mult mai puternic. Cercetatorii sugereaza ca vinul alb contine antioxidanti care opresc dezvoltarea moleculelor numite „radicali liberi”, care distrug tesutul pulmonar.

Vinul alb este o bautura excelenta de care se pot bucura toti adultii, atata timp cat consuma vin intr-un mod responsabil. Crama Girboiu ofera o gama vasta de vinuri albe la preturi avantajoase pentru toti fara a face rabat de la calitate. Seara este momentul cel mai prielnic sa ne bucuram de un pahar de vin alb Girboiu in timpul mesei de seara sau pentru a sta la discutii cu familia si prietenii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *