joi. apr. 18th, 2024

Motorola și Lenovo Foundation anunță următorul pas spre revitalizarea limbilor indigene pe cale de dispariție la sediul UNESCO

4 min read

În acest an, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a intitulat perioada 2022 – 2032 drept  International Decade of Indigenous Languages (IDIL, Deceniul Internațional al Limbilor Indigene), cu scopul de a atrage atenția asupra situației critice în care se află multe limbi indigene și de a mobiliza părțile interesate și resursele pentru conservarea, revitalizarea și promovarea acestora. Fiind o companie globală axată pe furnizarea de tehnologie mai inteligentă pentru toți, Motorola a crescut gradul de conștientizare și a luat măsuri pentru angajamentul său continuu față de proiectul de revitalizare a limbilor indigene, introdus pentru prima dată la începutul anului 2021.

Astăzi, în cadrul UNESCO High-level Celebration of the International Decade of Indigenous Languages, Motorola a anunțat următorul stadiu al proiectului axat pe limbile native din India, care va avea loc în lunile următoare. Împreună cu Fundația Lenovo, brandul se bucură să colaboreze cu UNESCO pentru a efectua cercetări suplimentare asupra impactului și potențialului digitalizării limbilor indigene pe cale de dispariție.

moto

Președintele Motorola și vicepreședintele Lenovo, Sergio Buniac, împreună cu reprezentanții Fundației Lenovo și Motorola Globalization – au luat parte la evenimentul de la Paris, care a reunit reprezentanți la nivel înalt ai statelor membre UNESCO, lideri indigeni, sistemul ONU, organizațiile naționale de cercetare ale societății civile și reprezentanți din sectorul public și privat. Aceste părți s-au reunit pentru a discuta despre cum să integreze și să păstreze limbile indigene din întreaga lume și cum ar putea coopera pentru un viitor mai incluziv.

Ideea acestui proiect a venit dintr-o problemă identificată de echipa Motorola, care a observat că limbile indigene nu aveau reprezentare în formă digitalizată în tehnologie care să permită păstrarea limbii și a tradițiilor, culturii și istoriei”, spune Sergio Buniac, Președintele Global Motorola. „Sperăm ca această inițiativă să crească gradul de conștientizare cu privire la revitalizarea limbii, nu numai prin impactul comunităților, ci și prin deschiderea oportunității ca mai multe limbi indigene pe cale de dispariție să fie adăugate altor smartphone-uri.”

Pe măsură ce noile generații de indigeni își dezvoltă procesul de alfabetizare și utilizare a tehnologiei, este esențial ca aceștia să poată folosi limba lor maternă în formate digitale noi, pentru a evita pierderea limbii. UNESCO estimează că o limbă indigenă se pierde la fiecare două săptămâni, ceea ce duce la pierderea a aproximativ 3.000 de limbi unice până la sfârșitul secolului. Pentru a ajuta la păstrarea istoriilor unice ale culturilor indigene, Motorola a lucrat în parteneriat cu Lenovo Foundation pentru a integra limbile în smartphone-urile sale. Kaingang (vorbită în sudul Braziliei), Nheengatu (vorbită în Amazon) și Cherokee (vorbită în Statele Unite) fac deja parte din cele peste 80 de limbi pe care Motorola le oferă în interfața sa mobilă.

Prin această inițiativă, Motorola a devenit primul producător de telefoane mobile care a oferit cetățenilor Cherokee acces la o interfață de utilizator complet tradusă pentru telefonul mobil și a sprijinit o limbă indigenă vorbită în Amazon. Motorola a făcut publice caracterele, 360.000 de cuvinte traduse și personalizări lingvistice pe platforma Android, astfel încât alți OEM și mai multe companii să poată adăuga aceste limbi la interfețele lor, deschizând calea pentru o utilizare mai largă. Pentru început Lenovo, compania-mamă a brandului Motorola, explorează integrarea limbilor pe computerele sale.

Pe măsură ce proiectul continuă, Motorola și Fundația Lenovo speră să crească gradul de conștientizare, să acționeze pentru supraviețuirea limbilor pe cale de dispariție și să dea putere generațiilor viitoare de comunități indigene să folosească tehnologia în limba lor maternă.

Disclaimer Legal

MOTOROLA, sigla M stilizată, MOTO și familia de mărci MOTO sunt mărci comerciale ale Motorola Trademark Holdings, LLC. Android este o marcă comercială a Google, LLC. Toate celelalte mărci comerciale sunt proprietatea deținătorilor respectivi. © 2022 Motorola Mobility LLC. Toate drepturile rezervate.

Despre Lenovo & Motorola

Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) este o companie Fortune Global 500 cu venituri de 70 de miliarde de dolari, care deservește clienții din 180 de piețe din întreaga lume. Concentrați pe o viziune îndrăzneață de a oferi o tehnologie mai inteligentă pentru toți, dezvoltăm tehnologii care schimbă lumea care alimentează (prin smartphone-uri și infrastructură) și împuternicesc (prin soluții, servicii și software) milioane de clienți în fiecare zi și împreună creează un mediu mai incluziv, mai demn de încredere. și societate digitală durabilă pentru toată lumea, de pretutindeni. Motorola Mobility LLC a fost achiziționată de Lenovo Group Holdings în 2014. Motorola Mobility este o subsidiară deținută în totalitate de Lenovo și este responsabilă de proiectarea și fabricarea tuturor telefoanelor și soluțiilor mobile marca Moto și Motorola. Pentru a afla mai multe, vizitați https://www.lenovo.com și citiți despre cele mai recente știri prin StoryHub și Motorola Global Blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *