joi. mart. 28th, 2024

Microsoft Build 2023: noi soluții de inteligență artificială pentru viitorul digital

4 min read

Microsoft Build 2023 – cel mai important eveniment dedicat dezvoltatorilor de software organizat anual de Microsoft – a marcat o nouă etapă în era digitală, fiind anunțate numeroase produse și funcționalități  noi, menite să ne ajute să devenim mai eficienți și mai productivi. Noile soluții de inteligență artificială dezvoltate de Microsoft au fost în prim-plan, iar participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu avantajele acestora și modul în care pot facilita progresul în organizații.

Funcții noi în Microsoft Edge

În acest an, la Build, Microsoft a prezentat noile funcții disponibile la nivelul browserului Edge, care integrează soluții AI pentru a răspunde cerințelor organizațiilor și a le ajuta să fie mai inovatoare. Microsoft Edge este primul browser a cărui funcție de căutare folosește algoritmi de inteligență artificială, având integrat și motorul Bing. În cadrul Build, compania a anunțat, de asemenea, integrarea Microsoft 365 Copilot, disponibil momentan în variantă de preview, în browserul Edge.

Windows Copilot pentru sistemul de operare Windows 11

Windows va fi prima platformă de PC cu asistență AI centralizată odată cu introducerea Windows Copilot. Folosind noul instrument, împreună cu Bing Chat și plugin-uri create de terți, utilizatorii pot finaliza mai ușor proiecte complexe și se pot concentra pe colaborare, în loc să risipească energie în găsirea, lansarea și utilizarea mai multor aplicații. Windows Copilot va fi disponibil, în varianta de previzualizare, începând din 11 iunie.

Extinderea ecosistemul de plugin-uri AI

Adoptarea aceluiași standard deschis de plugin-uri pe care OpenAI l-a introdus pentru ChatGPT a fost anunțată la Build, permițând astfel interoperabilitatea între ChatGPT și întreaga gamă de oferte de copilot Microsoft. Dezvoltatorii pot folosi acum o singură platformă pentru a crea plugin-uri care funcționează pe segmentele de business și de consum, inclusiv ChatGPT, Bing, Dynamics 365 Copilot și Microsoft 365 Copilot. În acest fel, dezvoltatorii pot construi experiențe care permit oamenilor să interacționeze cu aplicațiile lor folosind cea mai naturală interfață: limbajul uman.

În plus, Microsoft a anunțat că Bing va deveni motorul de căutare implicit în ChatGPT. În acest fel, ChatGPT va avea un motor de căutare de clasă mondială încorporat pentru a oferi răspunsuri mai rapide și mai actualizate cu acces de pe web. Răspunsurile ChatGPT pot fi bazate pe căutare și date web și pot include citate, astfel încât să utilizatorii să afle mai multe informații, direct din chat. Noua experiență este deja disponibilă pentru abonații ChatGPT Plus și va fi disponibilă gratuit pentru utilizatori în curând, prin simpla activare a unui plugin.

Microsoft Fabric – o nouă platformă anunțată la Build 2023

Una dintre noutățile prezentate în cadrul evenimentului de anul acesta este platforma Microsoft Fabric – o platformă care reunește toate datele și instrumentele de analiză de care au nevoie organizațiile. Microsoft Fabric integrează tehnologii precum Azure Data Factory, Azure Synapse Analytics și Power BI într-un singur produs, facilitând gestionarea, analiza de date și, implicit, valorificarea potențialului acestora.

Fiind o platformă completă de analiză, Microsoft Fabric le oferă clienților posibilitatea de a utiliza un singur produs, care asigură toate funcțiile necesare prin intermediul cărora dezvoltatorii de software pot să analizeze datele la care au acces. În plus, totul este integrat și optimizat automat.

Focus Mode – o nouă funcție în DevTools

Pentru a înlesni interacțiunea utilizatorilor cu suita Dev Tools, Microsoft a lansat Focus Mode: o nouă funcție care simplifică interfața Microsoft Edge DevTools. De acum, utilizatorii vor putea să își personalizeze bara de activități și meniul Quick View, astfel încât să poată accesa rapid și ușor instrumentele pe care le folosesc cel mai des. Focus Mode ar urma să devină disponibil pe scară largă pe parcursul acestui an.

Construind responsabil împreună

Angajamentul Microsoft este să dezvolte tehnologie AI cu impact benefic, împărtășind în același timp propriile lecții învățate și construind instrumente și produse inovatoare care ajută dezvoltatorii și companiile să implementeze practici responsabile de AI în propria muncă și în organizații.

Azure AI Content Safety, un nou serviciu Azure AI destinat să sprijine companiile să creeze comunități online mai sigure, va fi integrat în produsele Microsoft, inclusiv Azure OpenAI Service și Azure Machine Learning. La Build, Microsoft a anunțat, de asemenea, introducerea de noi instrumente în Azure Machine Learning, inclusiv extinderea suportului pentru tabloul de bord Responsible AI pentru date de text și imagini, în previzualizare, permițând utilizatorilor să evalueze modele mari construite cu date nestructurate în timpul etapei de construire, instruire și/sau evaluare a modelului.

Pentru mai multe informații privind noutățile anunțate la Microsoft Build 2023 accesați pagina web dedicată evenimentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *