mie. iul. 24th, 2024

SGS, prima companie DIN INDUSTRIA TIC care își publică evaluarea de dublă materialitate în conformitate cu CSRD

6 min read

Într-un peisaj din ce în ce mai influențat de preocupările pentru sustenabilitate, SGS face pași înainte, devenind prima companie din sectorul TIC (Testare, Inspecție, Certificare) care și-a finalizat evaluarea de dublă materialitate în conformitate cu cerințele Directivei de raportare a sustenabilității corporatiste (CSRD). Această realizare dovedește angajamentul SGS față de transparență, responsabilitate și o abordare de afaceri sustenabilă.

CSRD crește semnificativ volumul informațiilor pe care companiile trebuie să le publice cu privire la elementele relevante de materialitate financiară și de sustenabilitate.

Matricea de dublă materialitate conturează distribuția aspectelor materiale, oferind un intinerar clar pentru parcursul către un sistem de sustenabilitate aliniat cu cerințele CSRD.

Ariel Bauer, Vicepreședintele Grupului, Relații cu Investitorii, Comunicații și Sustenabilitate, a declarat: „Sustenabilitatea este o parte esențială a identității noastre. Această piatră de hotar reflectă angajamentul nostru pentru un viitor sustenabil, creând impacturi pozitive pentru părțile interesate și pentru lumea în care trăim”.

SGS are un portofoliu de servicii de sustenabilitate care adresează șase axe principale: Practici Sustenabile de Afaceri, Energie Sustenabilă, Infrastructură și Construcții Sustenabile, Viață Sustenabilă, Producție Sustenabilă și Utilizarea Sustenabilă a Resurselor Naturale.

Practici Sustenabile de Afaceri

În cadrul Practicilor Sustenabile de Afaceri, SGS oferă servicii de consultanță și certificare, respectiv Managementul Continuității Afacerii (BCMS – Business Continuity Management System), Servicii Digitale și Productivitate, Educație, Etică și Politici Sociale, Responsabilitate Socială, Serviciile ESG, Finanțe Sustenabile și Management Sustenabil de Risc.

Unul dintre pilonii raportării de sustenabilitate îl constituie responsabilitatea socială, unde SGS poate contribui la identificarea aspectelor ce pot fi imbunătățite prin efectuarea de audituri sociale conform schemelor de audit agreate de diversele industrii (SMETA, amfori BSCI, FSSC 24000) sau utilizînd schema proprie (RSCA Responsable Supply Chain Assessment).

Un alt serviciu care completează instrumentele pe care companiile le pot folosi pentru a evalua și îmbunătății performanța socială este certificarea conform ISO 37001, standard conceput pentru a ajuta organizațiile să identifice corupția și să promoveze o cultură anti-mită prin specificarea cerințelor pentru implementarea cu succes a unui sistem de management anti-mită (ABMS).

Pentru companiile care vor să înceapă sau au făcut deja pași în propriul parcurs către un sistem de sustenabilitate aliniat cu cerințele CSRD, SGS a pregătit o serie de servicii ESG (Environmental, Social and Governance), astfel:

  • Evaluarea aspectelor materiale (Materiality assessment). SGS vă este alături în procesul de identificare a aspectelor materiale relevante în cazul companiei dumneavoastră și evaluarea acestora în funcție de criteriile de relevanță, oferindu-vă matricea aspectelor materiale.
  • ESG Health Check. SGS a creat o schemă de audit pentru a măsura eficient performanța de mediu, socială și de guvernanță a unei companii, a unui lanț de aprovizionare sau a unui portofoliu de investiții. Acest serviciu oferă o poză obiectivă a managementului și riscurilor ESG, pentru a ajuta o companie să facă următorul pas.
  • Analiză GAP ESG. Acesta este un serviciu de consultanță care include realizarea matricei aspectelor materiale și evaluarea modului în care compania dumneavoastră gestionează aceste aspecte materiale.
  • Certificare ESG. Un serviciu de certificare ce se adresează companiilor cu maturitate în gestionarea aspectelor materiale, care a parcurs toți pașii pentru a se alinia cerințelor CSRD și își dorește o validare independentă, recunoscută global, a efortului depus.

Experții SGS pot oferi suport specific oricărui tip de companie, în funcție de strategia de sustenabilitate, pentru a atinge performanțele dorite în materie de sustenabilitate.

Energie sustenabilă

În zona energiei sustenabile, SGS oferă, în primul rând, servicii pentru combaterea schimbărilor climatice, oferind soluții pentru atingerea neutralității în emisiile de carbon, precum și calcularea amprentei de carbon.

Pentru eficiența energetică, SGS adresează, prin serviciile sale, optimizarea activității și audit energetic, dar oferă și scheme pentru clădiri verzi și certificare ISO 50001 (Sistem de Management al Energiei).

Infrastructură și Construcții sustenabile

SGS vă poate ajuta să asigurați integritatea, siguranța și fiabilitatea activităților, clădirilor și echipamentelor, adoptând abordări sustenabile ale infrastructurii, transportului și operațiunilor comerciale.

Pentru clădiri, SGS oferă servicii, precum testarea materialelor de construcție înainte de lansarea proiectului, siguranța șantierului, testarea siguranței la incendiu și certificarea clădirilor ecologice. Excelenţa în Proiectare pentru Îmbunătăţirea Eficienţei (Excellence in Design for Greater Efficiencies – EDGE) este o inovație a International Finance Corporation (IFC). Ea ajută dezvoltatorii imobiliari să creeze clădiri eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor, rapid, ușor și la prețuri accesibile. Reprezintă următoarea generație de certificare de mediu, care încorporează un instrument de proiectare capabil să dovedească sustenabilitatea financiară la realizarea construcţiilor verzi.

EDGE poate evalua impactul economic și de mediu al proiectelor de clădiri și poate calcula eficiența energetică și a utilizării apei pentru scenariul de bază (construcție în conformitate cu practica standard / tipică), putând fi apoi utilizată pentru a calcula costurile marginale și operaționale, în domeniul eficienței energetice și a utilizării apei.

Pentru un transport sustenabil, serviciile SGS testează și verifică emisiile vehiculelor, calitatea combustibililor consumați și siguranța electronicelor de la bord.

Producție sustenabilă

Pe măsură ce industriile se orientează din ce în ce mai mult spre o economie circulară, SGS le vine în întâmpinare printr-o gamă de soluții care permit organizațiilor să evalueze proiectarea și fabricarea unor produse sigure și sustenabile.

De la audituri de certificare (ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000/ FSSC 22000, IATF 16949)  și evaluări ale furnizorilor, până la platforme care permit organizațiilor să descopere, să analizeze și să-și monitorizeze furnizorii, componentele și facilitățile de-a lungul lanțului de aprovizionare, soluțiile SGS ajută organizațiile să-și poată demonstra trasabilitatea și sustenabilitatea.

Utilizarea sustenabilă a resurselor naturale

SGS vă ajută să implementați procese operaționale sustenabile conforme cu reglementările, de-a lungul întregului ciclu de viață al produselor, sporind în același timp productivitatea, calitatea și încrederea consumatorilor. Serviciile SGS acoperă agricultura și pescuitul, silvicultura, combustibilii fosili, activitățile de minerit, testarea solului și prezervarea apei și a solului.

Pentru silvicultură, soluțiile FSC™, PEFC™, CFCC și UE de reglementare a lemnului permit organizațiilor să ofere date de trasabilitate și certificare, atât pentru managementul pădurilor, cât și pentru lanțul de custodie.

În cazul managementului solului, soluțiile sunt menite să reducă potențialul de expunere umană la contaminanții din sol, fie prin ingestia directă, inhalarea sau absorbția prin piele. Folosind tehnologie de ultimă oră pentru a produce date precise și fiabile, experții SGS în analiza solului pot testa probele de sol pentru o gamă largă de analiți.

Viață sustenabilă

Folosind cea mai vastă rețea de laboratoare independente la nivel global, experții SGS permit organizațiilor să livreze produse alimentare sigure, sustenabile, care protejează brandurile și întăresc încrederea consumatorilor.

În ceea ce privește sănătatea și starea de bine (wellbeing-ul), SGS oferă expertiza și resursele necesare organizațiilor pentru a naviga prin specificul complex al științelor sănătății și îngrijirii personale, optimizând în același timp sustenabilitatea afacerilor și a mediului.

În România, din 1922

SGS și-a început activitatea în România în 1922, în portul Dunărean Brăila, pe acea vreme fiind al doilea port în comerțul cu cereale la nivel mondial, după Chicago. Societatea a activat în România până în 1947, Jacques Salmanowitz – Société Anonyme Roumaine de Surveillance. În anul 1992 s-a reluat activitatea în România prin înființarea SGS România cu sediul în București.

În prezent SGS este liderul național privat în furnizarea serviciilor de inspecție, certificare, verificare și testare, oferind încredere oamenilor, organizațiilor și guvernelor.

Prin cele cinci divizii de afaceri, SGS furnizează servicii principalelor sectoare economice: agricultura și sectorul alimentar, petrol, gaze și chimie, sectorul minerale, transporturi, mediu și securitate în muncă, industrie, construcții, energie și utilități. SGS România are birouri și laboratoare în toată țara – Brăila, Constanța, Craiova, Cluj-Napoca, Drobeta Tr. Severin, Galați, Iași, Pitești, Ploiești, Slatina, Tg. Jiu, Timișoara și altele.

Despre SGS

SGS – Société Générale de Surveillance  – este cea mai importantă companie de testare, inspecție și certificare din lume. Suntem recunoscuți ca reper global pentru sustenabilitate, calitate și integritate. Cei 99.600 de angajați ai noștri operează o rețea de 2.600 de birouri și laboratoare, lucrând împreună pentru a permite o lume mai bună, mai sigură și mai interconectată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *