sâm. iul. 27th, 2024

MATE-FIN a prezentat la BSDA solutii CBRNe inovatoare destinate utilizarii militare si pentru aparare civila

4 min read

Bucuresti, 29 May 2024 – MATE-FIN, o companie 100% romaneasca, cu o cifra de afaceri de peste 20 milioane de lei, care realizeaza proiecte complexe dedicate domeniului nuclear, a participat la Black Sea Defense, Aerospace and Security (BSDA-2024), expozitia internationala de servicii de aparare, aerospatiale si securitate, care are loc o data la doi ani pentru a reuni intreaga oferta si cerere din domeniul apararii, aerospatial si al securitatii.

Cu un istoric din 2007, BSDA reuneste la Romaero Baneasa expozanti de nivel international, vizitatori specializati si delegatii militare oficiale din intreaga lume. BSDA nu este doar o expozitie, ci si cea mai buna platforma pentru a prezenta produsele in marime naturala, cu demonstratii live ale echipamentelor si sistemelor inovatoare.

MATE-FIN a fost fondata acum peste 30 de ani de catre doi experti cu peste 20 de ani de experienta in cadrul Institutului de Fizica Atomica de la Magurele, pentru a oferi servicii complexe de mentenanta a echipamentelor din domeniul radioprotectiei. Ulterior, MATE-FIN a devenit cea mai de succes companie in domeniul radioprotectiei in Romania, avand puncte de lucru atat in Bucuresti, cat si in Cernavoda, unde are si cel mai important laborator privat de caracterizari nucleare din tara. MATE-FIN are peste 40 de angajati si furnizeaza echipamente si solutii pentru detectarea radiatiilor ionizante, asigura service si suport tehnic si realizeaza proiecte complexe dedicate domeniului nuclear precum:

  • sisteme integrate pentru monitorizarea radiatiilor ionizante in cadrul obiectivelor nucleare, obiectivelor militare si de aparare civila
  • managementul deseurilor radioactive de joasa si medie activitate
  • sisteme integrate pentru monitorizarea on-line a Tritiului din locatii multiple

Incepand cu anul 2021, prin infiintarea diviziei MATE-FIN Militar, avand la baza experienta si know-how-ul din domeniul civil, MATE-FIN devine furnizor CBRNe (chimic, nuclear, radiologic, bacteriologic, explozibili) pentru sectoarele Armata si Protectie Civila, semnand parteneriate cu lideri mondiali in domeniu. Contextul geopolitic si experienta personalului MATE-FIN cu background militar stau la baza strategiei de dezvoltare a diviziei MATE-FIN Militar pe trei directii: CBRN, EOD (Explosive Ordonance Disposal) si Special Operations. Aceste domenii sunt interdependente in registrul conflictului asimetric modern in care detectori si senzori din registrul CBRNe  dispusi pe vectori diversi colaboreaza cu senzori si softuri de recunoastere faciala, inteligenta artificiala si de luare a deciziei. In acest context, membrii echipelor de operatiuni speciale sunt cei care pot utiliza tehnologiile avansate in misiuni care, de cele mai multe ori, tin de domeniul intelligence.

„Un vechi proverb militar spune ca „amatorii vorbesc despre tactica, dar profesionistii studiaza logistica”. MATE-FIN, prin expertii sai, propune tehnologii inovatoare pentru a fi folosite in conflicte militare si crize teroriste, precum si solutii reale pentru protectia civila in cazul conflictelor cu risc nuclear, fiind si ceea ce am prezentat in cadrul standului nostru de la BSDA”, spune Constantin Matei, Directorul de dezvoltare al MATE-FIN Militar.

Produse inovatoare

In cadrul BSDA, MATE-FIN a prezentat solutii MIRION (https://www.mirion.com/) care realizeaza harti de contaminare in sprijinul populatiei civile in cazul unui incident nuclear, spectrometrul chimic mobil MX908 (https://908devices.com/), unicul echipament mobil ce identifica neurotoxina Noviciok, precum si sistemele SCBA SI PARP ale AVON Protection (https://www.avon-protection.com/ ), care acopera domeniul CBRN.

In domeniul EOD, alaturi de firma ALFORD Technologies (https://www.explosives.net/), MATE-FIN a prezentat intrunul dintre poligoanele aflate in proximitatea capitalei, un exercitiu demonstrativ la care au participat expertii EOD ai structurilor cu atributii in prevenirea si combaterea terorismului la nivel national. Sistemele Alford realizeaza sparturi controlate in ziduri de la pana la 50 cm grosime prin care fortele contra-teroriste pot surprinde agresorii. In domeniul inovatiei, procedurile si brevetele Alford Technologies sunt acceptate ca standarde pentru solutiile EOD la nivel mondial. Exercitiul demonstrativ organizat de META-FIN a fost primul la acest nivel organizat in Romania.

In cadrul standului MATE-FIN de la BSDA, centrat pe promovarea „innovative technologies”, au fost prezentate pentru prima data echipamente care ofera protectie balistica, inclusiv in zona fetei operatorilor din cadrul operatiilor speciale.

Casca Devtac Ronin, certificata balistic, permite heads-up display, operatorul primind in ocular imaginea cu punctul vizat de pistol, fara a-si expune corpul. Cu alte cuvinte, operatorul trage dupa un colt, expunand doar pistolul. Camera video miniaturizata atasata pistolului transmite in casca pozitia punctului rosu pe tinta vizata.

Tot in standul MATE-FIN, sub acelasi auspiciu al tehnologiilor inovative, invitatilor le-a fost prezentat sistemul de transmitere video a imaginilor vizualizate de un lunetist. Astfel, camera video atasata lunetei transmite imaginile in punctul de comanda, iar un soft de recunoastere faciala face automat diferentierea dintre amic si inamic. Softul de recunoastere faciala are aplicativitate si in domeniul UAV (Unamanned Aerial Vehicle – Vehicul Aerian fara Pilot) in care au fost prezentate dronele tactice UAVTEK (https://www.uavtek.com/).

Nu in ultimul rand, au fost expuse si sistemele israeliene de abordare a obstacolelor. Spre exemplu, daca pentru fortele speciale nu e dificil sa ajunga pe o cladire, de acolo, cand nu exista nicio solutie de ancorare a franghiilor, misiunea devine imposibila. Aceste sisteme transforma un esec intr-o misiune de succes. Luarea de ostatici cu final tragic de la Onesti ar fi avut o alta finalitate daca solutiile inovative ale MATE-FIN ar fi fost in dotarea fortelor care au actionat.

Pentru toate aceste echipamente din domeniile CBRN, EOD si Spec Ops, MATE-FIN are si solutii de integrare pe vehiculul blindat LENCO (https://www.lencoarmor.com/vehicle/bearcat-elevated-tactics/), vehiculul oficial al echipelor SWAT.

Despre MATE-FIN

De peste 30 de ani MATE-FIN furnizeaza in Romania echipamente pentru detectia radiatiilor ionizante, ofera service si suport tehnic pentru acestea si realizeaza proiecte complexe dedicate domeniului nuclear, pentru domeniul energetic, medical, militar si al securitatii. Mai multe detalii la: matefin.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *