sâm. apr. 20th, 2024

Centralele termice prin condensatie, merita sau nu?

5 min read

Zilele trecute mi s-a stricat centrala pentru a treia oară in șase ani și jumătate. Ca să o repar trebuie să plătesc aproximativ 1000 de lei petru o piesă care, mi-a spus tipul de la service, se va strica din cauza arhitecturii ansamblului, precum si a altor elemente de slaba calitate din componenta centralei.

Este vorba despre un Ariston, un fel de Fiat al centralelor. DeÈ™i nu È™triu dacă prin această comparaÈ›ie nu pun în lumină negativă compania italiană …Fiat. Probabil că Ariston era de încredere atunci când era pe tricourile celor de la Juventus Torino. Poate. Acum nu mai este, cel puÈ›in din punctul meu de vedere. Deci trebuie să îmi iau o nouă centrală. De unde să încep?

Deci ce este o centrală termică și ce face ea? Există mai multe tipuri de centrale, după locul de utilizare – de exemplu interior-exterior, după tipul de alimentare folosit – gaz, GPL, electric, pe lemne sau cu peleți –, sau după capacitatea de care dispune.

Având în vedere că centrala mea este una de apartament, sau murală, după cum i se mai spune, m-am interesat despre funcționarea și funcțiile centralelor de interior, pentru apartament.

O centrală termică de perete, cunoscută și sub denumirea de centrală termică murală sau cazan mural, este un cazan montat pe un perete, destinat producerii de agent termic necesar încălzirii și a apei calde de consum pentru o locuință individuală.

Combustibilul folosit este de obicei gazul natural, dar se poate folosi și GPL sau electricitatea.

Pot fi cu cameră de ardere deschisă sau închisă. Din punct de vedere al tirajului, centralele de perete pot fi cu tiraj natural sau forțat. În cazul centralelor cu tiraj natural, aerul necesar arderii este preluat la fel ca la o sobă obișnuită, din incinta în care se află centrala, iar gazele de ardere sunt evacuate în exterior printr-un coș de fum, cu ajutorul tirajului realizat de acesta. Camera de ardere este deschisă. Centralele cu tiraj natural sunt mai simple, însă pot fi amplasate doar în spații care îndeplinesc condiții foarte restrictive. La centralele cu tiraj forțat tirajul este realizat de un ventilator încorporat, care reprezintă o componentă suplimentară care se poate defecta. În acest caz aerul necesar arderii este preluat din exteriorul incintei în care este montată centrala, camera de ardere fiind închisă.

Prepararea apei calde de consum se poate face în momentul cererii (instantaneu), sau în prealabil (cu acumulare). În cazul preparării instantanee, apa caldă este produsă în momentul apariției cererii de consum. În cazul preparării apei calde în prealabil, aceasta se face într-un vas, încălzit de agentul termic. Soluția este flexibilă, simplă, dar mai voluminoasă și mai scumpă, datorită vasului de acumulare.

Puterea unei centrale poate varia de la 5 la 100 de kW, dar, cea mai utilizată centrală este cea de 24 kW, utilizată la apartamente cu suprafețe mai mici de 100 de m2. E simplu, dacă ai o vilă de mai multe etaje, atunci îți iei o centrală de cel puțin 30 de kW.

După anul 2015 sunt comercializate doar centralele ce funcționează pe tehnologia condensării, fiind mai bune din punct de vedere energetic decât cele ”clasice”.

Cea mai mare problemă pe care o văd eu este alegerea între centralele cu tehnologie clasică și cele cu tehnologia cu condensație.

Deci, cum funcționează o centrală termică prin condensație?

Centrala răcește gazele de ardere evacuate în atmosferă până sub temperatura punctului de rouă, condensând cât mai mult din vaporii de apă din aceste gaze și recuperând căldura lor latentă de vaporizare, căldura latentă rezultată este folosită pentru a asigura un plus de energie. Aceste centrale lucrează cel mai bine la temperaturi scăzute ale agentului termic, la 30-40 de grade celsius, dar sunt eficiente și la temperaturi de 60 de grade. La temperaturi mai ridicate nu sunt mai eficiente decât cel clasice.

Centralele termice prin condensatie sunt mai eficiente din punct devedere energetic, deoarece folosesc mai puțin combustibil, de exemplu gaz, și, pe termen lung, sunt mai economice decât cele clasice. Dar prețul inițial ete mai mare de două ori față de centralele clasice. Centralele prin condensatie folosesc o tehnologie ”mai nouă” – inventată în anii 70 și perfecționată în anii 80 din secolul trecut.

Începând cu 26 septembrie 2015 au intrat în vigoare noi reglementări referitoare la centralele termice. Printr-o directivă europeană se urmrmărește reducerea consumului de energie și creșterea eficienței energetice. Adică producătorii nu mai au voie să producă, pentru piața din Uniunea Europeană, centrale termice ”clasice”, ci doar pe condensație. Randamentul unei centrale clasice este de 89%-94%, în timp ce cele pe condensație ajung și la 109% (!!???). Dar, nu vă bucurați, prea mult, la apartamentele de suprafață nu chiar mare, deci de suprafață medie, eficiența centralelor pe condensație nu este diferită de cea a celor clasice. Eficiența este mai mare dacă ai încălzire prin pardoseală și pentru o functionare optimă, centrala termică prin condensație, trebuie montata într-un mediu izolat termic, adică eficența se datorează și materialelor de izolație tehnică din casă, nu doar centralei, ca obiect singular.

Un mare dezvantaj, din punctul meu de vedere, este modul în care aceste centrale prin condensație elimină apa condensată din sistem. În mod normal, o centrală echipata cu tehnologia condesării elimină cam un litru de apă pe oră. Apa aceasta este acidă. Apa trebuie scursă în canalizare. Deci trebuie să faci o scurgere din locul în care este plasată centrala până în canalizare. Conductele de evacuare trebuie să fie rezistente la acizi. Apa acidă se scurge în canalizare în apa râurilor. Deci e o altă formă de poluare, diferită față de cea a noxelor eliminate de o centrală clasică.

Oricum, condensarea nu implică o ardere perfectă a noxelor în atmosferă, ci o ardere parțială, deci centralele prin condesare poluează dublu aproximativ dublu.

In concluzie, avantajele centralelor prin condensatie sunt destul de restranse iar pretul platit pentru acestea, destul de piperat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *