joi. oct. 10th, 2024

Teleportarea – Intre mit si realitate

3 min read

In cazul in care ati vazut filmul Start Trek, este imposibil sa nu fi remarcat usurinta cu care membrii echipajului navetei Enterprise foloseau teleportarea ca metoda de transport obisnuita.
Folosind aparate fantastice numite “Transportere”, acestia puteau calatori in orice loc doreau, pur si simplu setandu-si destinatia dupa cum aveau nevoie.
Pana la urma, publicul spectator a ajuns sa se intrebe care mai era totusi rolul nevetei Enterprise cu care calatoreau prin univers, daca tot aveau disponibila aceasta metoda mult mai usoara de transport.

Ca inspiratie initiala pentru aceasta metoda ilustrata in Star Trek, a fost legenda experimentului de la Philadephia efectuat in anul 1943, prin care nava USS Eldridge ar fi calatorit prin teleportare pe o distanta de cateva sute de kilometri.
Acest experiment ar fi fost comandat de catre armata SUA si i-ar fi avut drept coordonatori pe unii dintre cei mai iluminati savanti ai vremurilor respective, printre care Albert Einstein sau Nikola Tesla.
Legenda spune ca experimentul a reusit sa teleporteze nava militara intr-un port aflat la aproximativ 600 kilometri departare, dar ca echipajul acesteia a indurat chinuri groaznice, o parte dintre marinari evaporandu-se sau ramanand incastrati in structura metalica a vaporului.
Acest experiment ar fi presupus generarea in jurul navei a unui camp electromagnetic foarte puternic, iar repetabilitatea acestei medode a ramas sub semnul intrebarii din cauza faptului ca ar fi produs pierderi umane.

Ramane deschisa intrebarea legata de utilizarea viitoare aale datelor culese in urma acestui experiment si de ce anume nu a mai fost repetat pana astazi, macar ca alternativa de transport pentru anumite obiecte, devreme ce nava USS Eldridge ar fi ramas intreaga si inca in uz, o buna perioada de timp dupa desfasurarea evenimentelor respective.

Revenind la misterul teleportarii, este necesar sa analizam posibilitatea realizarii acesteia din perspectiva stiintifica.
Chimistul Antoine Lavoisier a postulat in principiul conservarii masei ca materia se deplaseaza sub forma unei curgerii in timp si spatiu, si conform acestui sprincipiu, cel mai credibil mod prin care se poate efectua o teleportare este transportarea atomilor unui obiect intre doua puncte cu viteza luminii.
Aceasta posibilitate va ramane doar teoretica, deoarece va exista problema reconstruirii structurii atomice a respectivului obiect.

In fimul Star Trek exista un replicator care putea rearanja structura atomilor corespunzatoare obiectelor teleportate, dar nici acest lucru nu pare fi posibil, deoarece pozitia acestora difera prin prisma faptului ca atomii au fluctuatii cuantice. Putin cam complicat, se pare…
Ideea indusa de film cu privire la pobabilitatea compensarii fluctuatiilor cuantice ale atomilor aflati in componenta obiectelor teleportate, este imposibila si starile cuantice nu pot fi dublate.
Definim o “stare cuantică” ca fiind totalitatea proprietăților unui electron aflat in componenta unui atom, care descriu condiÈ›ia sa la un moment dat.

Acestea sunt legile fizice pe care le cunoastem si dupa care putem judeca principiul teleportarii in acest moment.

Dar totusi exista o raza de speranta in ceea ce priveste teleportarea, cel putin la nivel cuantic, si anume, in anul 2004 o echipa de fizicieni a reusit sa teleporteze o stare cuantica de la un atom la altul.
Experimentul respectiv nu a reusit clonze o stare cuantica, ci doar sa o transfere, distrugand starea cuantica initiala a atomului pe care dorea sa il copieze.

In concluzie, teleportarea este posibila, dar nu in modul in care ne-o imaginam in acest moment, putandu-se realiza doar ca transfer al unei stari cuantice de la un atom la altul.
Inca nu stim daca in viitor vor fi descoperite alte legi si principii ascunse ale mecanicii cuantice, dar putem visa, pentru inceput, la usurinta teleportarii de acasa la birou si invers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *