mar. oct. 8th, 2024

Alimentele de sezon, aliați ai organismului pentru o imunitate puternică: varză, salată verde, mere și berea consumată cu moderație

4 min read

București, 28 martie 2022: Primăvara aduce propriile provocări pentru sănătatea și echilibrul organismului. Agenții patogeni prezenți pe parcursul iernii sunt la fel de activi și în lunile de primăvară. Prevenția și o alimentație echilibrată, care să conțină fructe și legume de sezon, lactate degresate, pește și carne slabă, pot contribui la menținerea sănătății organismului și la susținerea unui sistem imunitar pregătit pentru factorii externi. Când un agent patogen pătrunde în organism, sistemul imunitar este responsabil pentru determinarea gradului de severitate asupra organismului, cât și a timpului necesar până la restabilirea echilibrului. Astfel, sistemul imunitar reprezintă un scut de apărare care luptă pentru a păstra organismul sănătos și activ în orice moment al anului.

Foto_CSBSN

„Sistemul imunitar funcționează neîncetat pentru a putea menține organismul sănătos, cu atât mai mult în situațiile în care intervin diverse boli, însă are nevoie de nutrienți cheie pentru a construi anticorpi de protecție, proteine ​​și enzime pentru a menține funcționarea sistemului imunitar la nivel optim. Cea mai bună și la îndemână modalitate de a obține acești nutrienți rămâne alimentația echilibrată, care să conțină alimente bogate în vitamine. Chiar și cu un sistem imunitar bine dezvoltat, există totuși pași pe care îi putem urma pentru a-l menține puternic. Hidratarea este, de asemenea, esențială pentru menținerea sănătății. Pe lângă apă, și ceaiuri neîndulcite, și berea consumată cu moderație poate fi o sursă de hidratare care poate oferi totodată și nutrienți, datorită ingredientelor naturale din care este fabricată”, spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.  

Foto_Dr. Corina Zugravu    

4 aliați ai organismului pentru o imunitate puternică

  1. Varza

Deși varza nu se află printre legumele preferate ale oamenilor, aceasta oferă foarte multe beneficii organismului, îmbunătățește tranzitul intestinal și întărește sistemul imunitar. Varza poate oferi o cantitate considerabilă de nutrienți, fiind totodată, bogată în vitamina C și antioxidanți, oferind aproximativ 70% din doza zilnică recomandată. În plus, varza este o sursă de fibre care contribuie la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, la scăderea nivelului de colesterol și îmbunătățește sistemul digestiv.

  1. Salata verde

Nu mai este un secret că salata verde este bogată în nutrienți și săracă în calorii. Potasiul, un mineral care se găsește în cantități importante în salata verde contribuie la scăderea tensiunii arteriale, diminuând efectele sodiului și ajutând la dilatarea vaselor de sânge. În plus, este o sursă excelentă de vitamina A, vitamine de tip B și betacaroteni. Mai mult decât atât, datorită conținutului de magneziu, fier și potasiu, salata verde îmbunătățește și stimulează metabolismul organismului.

  1. Mere

Merele sunt un produs accesibil și disponibil într-o gamă largă de sortimente și culori, de la galben pal și verde până la roșu intens. Merele roșii conțin un antioxidant numit quercetină. Studiile au arătat că quercetina poate ajuta la stimularea și întărirea sistemului imunitar, mai ales în perioadele stresante. Alături de fibre și vitamina C, merele conțin un flavonoid numit phloridzin. Cercetătorii au descoperit că phloridzina poate diminua riscurile de a dezvolta osteoporoză la femeile aflate în postmenopauză. Studiul a arătat că acest flavonoid îmbunătățește factorii de inflamație și poate crește densitatea osoasă.

  1. Berea consumată cu moderație

Unul dintre ingredientele berii este hameiul, bogat în antioxidanți, asigură aproape 20% din compușii fenolici ai berii. Alături de vitaminele B, hameiul contribuie la întărirea sistemului imunitar. Bogată mai ales în vitaminele B2, B3, B6, B9 și B12, în condițiile unui consum moderat, berea poate contribui la un nivel crescut de absorbție al acestora. În plus, vitaminele de tip B prezente în bere contribuie la starea de bine a organismului, stimulează sistemul imunitar și oferă o protecție suplimentară împotriva bolilor cardiovasculare. Berea este o băutură aliment compusă din ingrediente 100% naturale: apă, hamei, cereale și drojdie, ce furnizează organismului vitamine și minerale, necesare pentru a-i asigura funcționarea la nivel optim.

Despre Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este o entitate cu caracter științific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine și calitatea de Președinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant în probleme de nutriție, deținând calitatea de Secretar general, și dr. Mihaela Begea, doctor în științe inginerești.

Înființat în luna decembrie a anului 2011 și lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în

domeniu, sub forma de burse acordate studenților, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura și componența Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție pot fi găsite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *